Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči summita

Čelnici SAD-a, Kanade i Meksika zajedno večerali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meksički predsjednik Felipe Calderon sastao se sinoć odvojeno s čelnicima SAD-a i Kanade, predsjednikom Barackom Obamom i premijerom Stephenom Harperom, uoči njihova sjevernoameričkog summita u Guadalajari na zapadu Meksika, prvog na kojem sudjeluje Obama.

Pročitajte i ovo Zatvoren G20 summit Izglasana deklaracija Završio je summit G20: Svijet iznenadilo slaganje Rusije i SAD-a Slika nije dostupna Meksički predsjednik skratio posjet Kanadi zbog uragana

Čelnici SAD-a, Meksika i Kanade sastat će se u ponedjeljak u Guadalajari kako bi dogovorili zajednički pristup sprečavanju širenja svinjske gripe ove jeseni, a važna tema razgovora bit će i trgovina, globalno zagrijavanje, te borba protiv trgovine drogom. Američki predsjednik Obama, meksički Calderon i kanadski premijer Harper trebali bi usvojiti zajedničku izjavu kojom izražavaju odlučnost da maksimalno ograniče širenje svinjske gripe. Važna tema razgovora bit će i trgovinska suradnja.

>> Summit SAD-Meksiko-Kanada bit će usredotočen na trgovinu

Calderon je već na nedjeljnoj večeri pokrenuo pitanje meksičkih kamionskih prijevoznika, koji bi po ugovoru o NAFTA-i trebali moći ulaziti u SAD, no američke prijevozničke kompanije tvrde da nisu sigurni. Meksiko je u ožujku uveo carine vrijedne 2,4 milijardi dolara na američku robu pošto je Obama potpisao zakon kojim je ukinut program koji je meksičkim kamionima dopuštao da prometuju preko američke granice.

Obama je Calderonu kazao da s Kongresom radi na rješavanju tih, kako smatra, legitimnih sigurnosnih zapreka. Kanadski dužnosnici trebali bi pak izraziti zabrinutost zbog odredbe ‘Kupuj američko’ u američkom planu za gospodarski oporavak vrijednom 787 milijardi dolara što bi moglo uzrokovati propast mnogih kanadskih tvrtki. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene