Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

- Izraelski ministar obrane Ehud Barak u ponedjeljak je odobrio dozvole za gradnju novih 455 stambenih objekata židovskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, što su prve takve dozvole otkako je na položaj predsjednika vlade u ožujku došao Benjamin Netanyahu, javile su agencije.


'Ministar obrane Ehud Barak odobrio je izgradnju 455 stambenih objekata u Judeji-Samariji (Zapadnoj obali)", kaže se u priopćenju ministarstva koje prenosi AFP. Popis dozvola pokazuje kako će objekti biti izgrađeni u područjima za koje je Izrael najavio da ih kani zadržati u bilo kojem budućem dogovoru s Palestincima - 161 će biti izgrađen u bloku Goushu Etzionu nedaleko od Betlehema, 84 u Modinu Ilitu, zapadno od Ramale, 76 u Givatu Zeevu, sjeverno od Jeruzalema, 89 u Maaleu Adoumimu, nedaleko od Jeruzalema, 25 u naseljeničkoj koloniji u blizini Kedara te još 20 u Maskiotu u Dolini Jordana.

>> Izrael daje 250 milijuna dolara za naselja na Zapadnoj obali

Vezani članci Koronavirus u Izraelu Imaju jednu od najvećih procijepljenosti, ali i najveći porast broja zaraženih od travnja: "Trebali bi se cijepiti i mladi" Slika nije dostupna Joe Biden i izraelski predsjednik Rivlin razgovarat će o Iranu

Izraelski su dužnosnici u petak, podsjeća Reuters, najavili kako Netanyahu namjerava odobriti nove projekte izgradnje na okupiranim područjima, što je izazvalo brzu osudu američke administracije, koja zahtijeva zamrzavanje bilo kakve daljnje gradnje. Iako je upravo nastavak gradnje u židovskim naseljima doveo do nezapamćeno napetih odnosa između Izraela i SAD-a, analitičari smatraju da je odobrenje tih 455 dozvola zapravo potez prema moratoriju na gradnju koju od Netanyahua zahtijeva SAD.

Izraelski premijer, smatra se, time želi udobrovoljiti pripadnike Likuda i one članove vlade koji zagovaraju nastavak gradnje prije nego što prihvati zamrzavanje daljnje gradnje. Američki predsjednik Barack Obama poduzeo je snažan pritisak na Netanyahua da obustavi nastavak gradnje kako bi omogućio obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, prekinutih u prosincu.

Treba voditi računa o prirodnom rastu

Netanyahu nije prihvatio potpuno zamrzavanje gradnje, rekavši kako treba voditi računa o 'prirodnom rastu' naseljeničkih obitelji. U naseljeničkim kolonijama u izgradnji je oko 2500 stambenih jedinica, a izraelski dužnosnici najavili su kako će one biti dovršene. Posebni američki izaslanik George Mitchell ovog bi tjedna trebao doći u regiju kako bi pokušao s Netanyahuom postići sporazum o prestanku gradnje naselja prije mogućeg trojnog sastanka Netanyahua, Obame i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa krajem mjeseca u Općoj skupštini UN-a.

Palestinci se nisu oglasili nakon službene potvrde odobrenja dozvola za gradnju, ali je Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina u ponedjeljak kritizirao najavu te odluke. 'Ta odluka potkopava napore predsjednika Baracka Obame' za postizanjem mira na Bliskom istoku, rekao je. 'Mi se nećemo vratiti za pregovarački stol prije prekida kolonizacije', rekao je Abu Rudeina, napomenuvši kako je Abas tijekom razgovora sa saudijskim kraljem Abdulahom u Džedi, pozvao na 'jedinstveno i čvrsto stajalište arapskog svijeta spram Izraela', koji nastavkom kolonizacije prkosi "Arapima i međunarodnoj zajednici". (Hina)