Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Castro se putem novina i fotografija obratio naciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanske novine objavile su u nedjelju prve fotografije svog oboljelog vođe Fidela Castra nakon njegove operacije, uz koje je Castro u rođendanskoj poruci naciji rekao da mu je puno bolje, ali da rizik još uvijek nije prošao.

"Reći da sam puno stabilnije ne bi bila laž. Reći da će oporavak biti kratak i da više nema rizika, bilo bi potpuno netočno", rekao je Castro kako prenosi list Juventud Rebelde na svojoj internetskoj stranici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove reforme Kuba: Nema više oduzimanja imovine 'trajnim imigrantima' Slika nije dostupna Zatražio promjene na otoku Castro nazvao Obamu glupim

Novine su objavile četiri fotografije Castra kako sjedi, oblači kućni haljetak i razgovara na telefon.

Kubanci slave Castrov 80. rođendan bez njega

Kubanci su u nedjelju zaželjeli sretan rođendan svome bolesnom vođi Fidelu Castru koji se nije ni pojavio niti oglasio u javnosti otkad je prije dva tjedna prenio predsjedničke ovlasti na mlađeg brata Raula.

"Fidel, Fidel, dugo nam poživi!", uzvikivali su mladi Kubanci na rođendanskom koncertu održanom na aveniji Malecon u Havani gdje se oko 3.000 ljudi okupilo kako bi uživali u petosatnom nastupu najvećih glazbenih talenata te otočke države.

Castro se nije ni pojavio na koncertu, niti je izdao priopćenje u povodu svog rođendana.

"Nadamo se da mu je bolje. Za sve one koji ne vjeruju, Kuba je primjer da je socijalizam moguć", izjavio je Juan Carlos Cruz iz Bolivije koji na Kubi besplatno studira medicinu. Studenti okupljeni na koncertu vijorili su kubanske, bolivijske i zastave Venezuele.

Nedjeljni koncert održan je na "antiimperijalističkoj pozornici" nasuprot američke diplomatske misije na aveniji Malecon. 

Michael Parmly, šef američkog predstavništva, i sam je nakratko je prisustvovao proslavi među mnoštvom koje je uživalo u taktovima kubanske glazbe.

Proslava rođendana kubanskog vođe počela je u subotu objavom članka u Granmi, glasilu komunističke partije u kojem se navodi da je Castro ustao iz bolesničke postelje, prošetao se po sobi i obavio neke državničke poslove.

Uz svečanosti u Havani, glavna proslava Castrova rođendana bit će održana 2. prosinca, na 50. obljetnicu njegova iskrcavanja na istok Kube kada je sa skupinom gerilaca pokrenuo rat koji ga je kasnije donio na vlast.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene