Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamrznuti u vremenu

CASTRO JE MRTAV, ALI DIKTATURE JOŠ ŽIVE U ovih 5 zemalja i dalje se vlada željeznom rukom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuba, Bjelorusija, Kazahstan, Zimbabve i Sjeverna Koreja neke su od najdugovječnijih svjetskih diktatura.

Iako je Fidel Castro, dugogodišnji vladar Kube mrtav, diljem svijeta i dalje postoje mnogi režimi koji kao da su već desetljećima zamrznuti u vremenu, javlja Time.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

U nastavku donosimo pregled nekih od najdugovječnijih diktatura na svijetu.

KUBA

Unatoč svim nedavnim promjenama, Kuba ostaje jednostranačka država kojom upravljaju vojska i Komunistička partija. Na današnjoj Kubi privatno vlasništvo i dalje je ograničeno, a medije kontrolira država. Najznačajniju promjenu predstavlja otvaranje odnosa sa SAD-om, no to je posljedica trenutne ekonomske krize koja je poharala Venezuelu. Ta je država naime potpomagala Kubu nakon pada Sovjetskog saveza. Iako se u posljednje vrijeme razmišlja o dopuštanju privatnog vlasništva, zasad nije postignut napredak oko političke reforme.

BJELORUSIJA

Bjelorusija je uspjela zadržati sovjetski ekonomski model sa snažnim utjecajem države i oslanjanjem na rusko gospodarstvo. Predsjednik Aleksandar Lukašenko danas je moćniji nego što su bili njegovi prethodnici za vrijeme Sovjetskog saveza. Condoleezza Rice Bjelurusiju je opisala kao "posljednju europsku diktaturu".

Ipak, Minsku postaje sve teže oslanjati se na Moskvu kako politički, tako i ekonomski. Bjelorusija je stoga kao mogućeg partnera počela razmatrati Europsku uniju.

Najvjerojatniji scenarij predviđa kako će Bjelorusija ostati u orbiti Rusije dok izgrađuje veze s Europskom unijom.

KAZAHSTAN

Ovom zemljom vlada Nursultan Nazerbejev koji je na funkciji predsjednika još od 1991. godine. Na lanjskim izborima osvojio je 98 posto glasova, nadmašivši tako 95,5 posto koje je "zaradio" 2011. Kazahstan svoj ekonomski rast može zahvaliti bogatim prirodnim resursima. Zbog nafte je Kazahstan postao ekonomski lider središnje Azije u kojem ključne industrije ostaju pod izravnom i neizravnom kontrolom države.

Kao nasljednici Nazarbajeva spominju se njegova kći Dariga i sin Nurali.

ZIMBABVE

92-godišnji Robert Mugabe na vlasti je od 1980. Njegovi sljedbenici u njemu vide odvažnog državnika koji se zalagao za afrički oslobodilački pokret usprkos otporu sa zapada. Ostati na vlasti Mugabeu nije bilo lako. Nakon gubitka birača iz gradova tijekom kasnih 90-ih, Mugabe se fokusirao na izgradnju ruralne biračke baze. Program redistribucije zemljišta propao je i osakatio gospodarstvo koje se uvelike oslanjalo na poljoprivredu.

SJEVERNA KOREJA

Sjevernokorejski vladar Kim Jong-un treća je generacija diktatora u "najzatvorenijoj zemlji svijeta". Tijekom vladavine njegova oca, Sjeverna Koreja součila se s epidemijom gladi pa je stoga Kim Jong-un odlučio uvesti ograničene reforme vezane uz poljoprivrede.

Sjeverna Koreja danas je centralni sustav u rukama Kimove obitelji koja je godinama proganjala sve političke protivnike. Baš kao i njegovi prethodnici, Kim Jong-un ispred dobrobiti stanovnika stavio je državni nuklearni program.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene