Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo polovica stanovništva Bosne i Hercegovine živi na rubu siromaštva, a opće gospodarsko stanje koje se neprestano pogoršava ukazuje kako će se taj problem nastaviti uvećavati s nepredvidim posljedicama, upozorio je u u četvrtak Caritas Biskupske konferencije BiH.


U povodu 20. veljače koji se obilježava kao Svjetski dan socijalne pravde, Caritas BK BiH pozvao je političke strukture u toj zemlji da priznaju socijalnu pravdu kao temeljno načelo u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, prenijela je Katolička tiskovna agencija BK BiH.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Bosni i Hercegovini preminulo još 66 ljudi, potvrđeno 547 novih slučajeva zaraze Testiranje na koronavirus Dramatične brojke u Bosni i Hercegovini: Zabilježen rekordan broj smrtnih slučajeva

Pozivajući se na raspoložive statističke pokazatelje iz Caritasa BK BiH podsjećaju kako oko 18 posto stanovništva te zemlje živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48 posto nalazi na rubu siromaštva ili socijalne isključenosti.

Fuele: Ovo nije bio moj, nego neuspjeh političara BiH!

'Nakon traumatičnih zbivanja i sukoba te ekonomski neprirodne i štetne podjele, Bosna i Hercegovina i dalje primjenjuje politički i institucionalni sustav koji ne može postići značajne rezultate na području društvenog razvoja i borbe protiv siromaštva. Štoviše, iz godine u godinu stanje se pogoršava, a broj siromašnih i socijalno ugroženih iz dana u dan raste uslijed vrlo teške unutarnje gospodarske situacije, kao i učinaka svjetske gospodarske krize čiji danak Bosna i Hercegovina tek treba platiti', ističe se u Caritasovoj izjavi.

Iz Caritasa su pozvali sve odgovorne na poduzimanje ozbiljnih mjera kako bi se ove brojke smanjile jer one za sada ne pokazuju nikakve naznake opadanja.

Vlasti su istodobno pozvane dati veću važnost istinskoj socijalnoj pravdi u današnjem duboko podijeljenom bosanskohercegovačkom društvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook