Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Carinici na granici s Hrvatskom u bijelom štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski carinski djelatnici počeli su u ponedjeljak odmah nakon ponoći bijeli štrajk koji se ogleda u dugotrajnijem postupku carinskog pregleda, što će sljedećih dana vjerojatno izazivati veće zastoje na granici u prometu teretnih vozila u oba pravca.

Kako je jutros s graničnog prijelaza Obrežje (Bregana) javio Slovenski radio, ne dođe li do prekida štrajka i obnove pregovora carinskog sindikata s vladom, vrijeme čekanja na carinski pregled moglo bi se popeti i na 24 sata i stvoriti kolone vozila na granici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Za slovensku vladu najsporniji je zahtjev carinskog sindikata za novi način napredovanja na poslu koji bi doveo do povećanja plaća. Ministarstvo financija sinoć je u priopćenju za javnost navelo da bi to značilo dodatnih 30 milijuna eura na godinu, na što vlada ne može pristati. 

Carinski sindikat zahtijeva i plan zbrinjavanja djelatnika nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada bi zbog ukidanja carinskoga nadzora, kako navode, bez posla moglo ostati 830 zaposlenih.

Sindikat zato traži da se zaustavi sadašnji plan vlade kojim se
planira smanjenje broja djelatnika u carinskoj upravi za 1,75 posto svake godine. Najavili su da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok vlada ne pristane na nove pregovore sa sindikatom.

Dulja čekanja na graničnim prijelazima

Na ulasku u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bregana teretna vozila čekaju oko dva sata, na Macelju sedam i pol sati, a na graničnim prijelazima Dubrava Križovljanska, Lupinjak i Mursko Središće oko sat vremena.

Na izlasku iz zemlje na Bregani teretna vozila čekaju oko pet sati, na Macelju tri i pol sata, Dubravi Križovljanskoj sedam sati, na Pasjaku oko tri i pol sata, na prijelazu Mursko Središće oko 45 minuta i na prijelazu Lupinjak oko dva sata.

Zbog gustog prometa na graničnom prijelazu Macelj na izlasku iz zemlje teretna vozila isključuju se iz prometa neposredno nakon naplate Trakošćan na autocesti A2 Zagreb-Macelj.

U putničkom prometu gužve i čekanja nema, doznaje se u HAK-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene