Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Apsolutni zahtjev'

Cameron iznio ograničenja za useljenike, prijeti izlaskom iz EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cameron je iznio detaljni nacrt ograničenja za imigrante iz EU-a pristupu sustavu socijainih povlastica poput poreznih kredita i stambenog smještaja.

Britanski premijer David Cameron nagovijestio je u petak da bi mogao preporučiti izlazak svoje zemlje iz Europske unije ako bude spriječen u ograničavanju pristupa useljenika iz EU sustavu britanske socijalne skrbi na koju bi oni ubuduće imali pravo tek nakon četiri godine života i rada u Velikoj Britaniji, objavile su agencije.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Slika nije dostupna 'Citat dana' Češki ministar 'oprao' na Twitteru britanskog premijera!

Odgoda prava na socijalnu skrb kojom se želi smanjiti priljev imigranata iz drugih zemalja članica EU bit će 'apsolutni zahtjev' u pregovorima s Unijom oko ostanka Velike Britanije, rekao je Cameron u govoru kojim je htio dati novi poticaj svojoj kampanji za izbore koji će se održati u svibnju.

Iznio je detaljni nacrt ograničenja za imigrante iz EU-a pristupu sustavu socijainih povlastica poput poreznih kredita i stambenog smještaja.

Cameron je Britancima obećao, ako ga ponovno izaberu za premijera, da će s EU pokrenuti nove pregovore o prirodi odnosa Unije i Velike Britanije prije raspisivanja referenduma 2017. o tome hoće li ona ostati u EU. U govoru je iskazao uvjerenje da će ti pregovori biti uspješni, ali i uputio dosad najsnažniju poruku da je, u slučaju neuspjeha, spreman založiti se za izlazak iz EU.

Britanci ne odustaju: Ne žele useljenike iz EU!

'Pregovarat ću o smanjenju useljeništva iz EU i ako u pregovorima ostvarim uspjeh, onda ću se, kao što sam već rekao, založiti za ostanak ove zemlje u reformiranoj EU. No ako naša zabrinutost ne padne na plodno tlo i ako ne uspijemo svoje odnose s EU postaviti na bolje temelje, tada ne isključujem ništa', kazao je.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da pitanje stranih useljenika najviše brine britanske glasače, među kojima ga mnogi smatraju nepodnošljivim opterećenjem za obrazovni, zdravstveni i socijalni sustav.

'Naša zabrinutost nije ni neobična ni nerazborita', rekao je Cameron, naglasivši da su socijalna davanja novopridošlim useljenicima u Velikoj Britaniji dvostruko veća nego u Njemačkoj, a triput veća nego u Francuskoj.

'Naš se glas mora čuti, ne samo zbog Velike Britanije, nego zbog cijele Europe jer ovo što se nama događa nije britanska posebnost. Imigracijska pitanja razlog su za zabrinutost diljem Europe', ustvrdio je.

Iznoseći zahtjeve koje će iznijeti u pregovorima s EU, Cameron je istaknuo da bi ubuduće zaposleni useljenici iz EU morali čekati četiri godine na ostvarivanje prava na socijalne povlastice, dok nezaposleni useljenici iz EU ne bi imali pravo na ikakvu pomoć.

Merkel: Cameron se približava točki bez povratka!

Socijalna davanja za djecu useljenika iz EU koja ne žive u Velikoj Britaniji obustavila bi se u potpunosti, a nezaposleni imigranti bili bi protjerani s britanskog ozemlja ako u šest mjeseci ne uspiju naći posao.

Britanska javnost sadašnju situaciju doživljava kao zlorabljenje sustava socijalne pomoći kod nezaposlenih imigranata odnosno kao spuštanje cijene rada kod onih useljenika koji uspiju dobiti posao. Budu li provedeni, Cameronovi prijedlozi obuhvatili bi 400 tisuća useljenika iz drugih članica EU, među kojima mnogi rade slabo plaćene poslove.

Također, Cameron želi da se državljanima zemalja koje će u budućnosti postati članice EU zabrani pristup britanskom tržištu rada dok se gospodarstvo njihovih zemalja po snazi barem ne približi onom sadašnjih članica. Državljani zemalja izvan EU nemaju automatsko pravo ostanka u Velikoj Britaniji i podložni su mnogo strožim kontrolama koje britanska vlada samostalno utvrđuje.

Takve promjene zahtijevaju vrlo velike promjene u zakonodavstvu EU, čiji je jedan od postulata upravo sloboda kretanja ljudi. Zato ih moraju odobriti ostale zemlje članice EU, a za očekivati je da će naići na žestok otpor mnogih, prije svega njemačke kancelarke Angele Merkel.

'To su zamisli Ujedinjenog Kraljevstva i one su podložne raspravi. O njima će se morati razgovarati bez dramatiziranja, smireno i pažljivo. Nacionani parlamenti moraju se boriti protiv zloporaba sustava, što dopušta zakonodavstvo EU', rekao je predstavnik Europske komisije u Bruxellesu, koji je želio ostati neimenovan.

Po najnovijim podacima, objavljenim u četvrtak, 228 tisuća ljudi stiglo je iz drugih država EU u Veliku Britaniju samo u prvoj polovici ove godine, što je više nego ikad prije, što je pojačalo politički pritisak na Camerona da nešto poduzme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene