Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Zoine arke, Eric Breteau, danas je na sudu u glavnome gradu Čada odbacio sve optužbe podignute protiv njega i još devet osoba za pokušaj otmice djece iz Čada te ponovo izjavio da sva djeca potječu iz Sudana.


Na sudu u N' Djameni počeo je proces protiv šest članova francuske humanitarne organizacije Zoine Arke (Arche de Zoe) i još troje lokalnih suučesnika, od kojih su trojica iz Čada, a jedan je Sudanac.

Vezani članci Slika nije dostupna Oslobođeni Španjolci stigli u Madrid Slika nije dostupna Španjolska: Posada zrakoplova u Čadu bit će oslobođena

"Odbacujem sve optužbe koje mi se stavljaju na teret", rekao je Breteau i ustvrdio kako "nitko nikad nije dovodio u sumnju podatak da su djeca smještena u njihovu kampu, stigla iz Sudana".

Sud u Čadu optužio je humanitarce da su pokušali 103 djece iz Čada, koja nisu siročad jer imaju barem jednog roditelja, prokrijumčariti u Europu.

Humanitarci tvrde da su djeca siročad iz sudanske pokrajine Darfur u kojoj se vodi građanski rat.

Breteau je danas pred sudom rekao da su "francuske vlasti bile dobro obaviještene o operaciji spašavanja siročadi iz Darfura", sudanske pokrajine zahvaćene ratom.

Francusko predsjedništvo odbilo je komentirati informacije o
mogućoj repatrijaciji francuskih humanitaraca budu li osuđeni.

Glasnogovornik predsjedništva David Martinon kratko je kazao da treba "pričekati izricanje presude čadskog pravosuđa" i podsjetio da postoji konvencija između Francuske i Čada iz 1976. 

Prema toj konvenciji osuđeni bi kaznu mogli izdržavati u Francuskoj.

Ako se optuženim humanitarcima dokaže krivnja, mogla bi im biti dosuđena kazna od pet do dvadeset godina prisilnog rada.