Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush stigao je u Indoneziju, najveću muslimansku zemlju na svijetu, no prosvjedi koji su ga dočekali pokazuju koliko je omražen u zemlji koja slovi za američkog saveznika u borbi protiv terorizma.


Prema procjenama organizatora prosvjeda, Busha je u javanskom gradu Bogoru dočekalo 30.000 demonstranata koji su američkog predsjednika optužili da su mu 'ruke umrljane krvlju'.

Vezani članci Potres u Indoneziji Potres magnitude 6 stupnjeva u moru kod Indonezije Slika nije dostupna Indonezijski vrač vuduom protiv Busha

'Osuđujemo posjet Busha jer smatramo da je i zbog tog posjeta potekla muslimanska krv', izjavio je pripadnik Stranke pravde i prosperiteta (PKS), tradicionalne muslimanske formacije.

Prosvjednici su se u grad slili iz raznih regija središnje i zapadne Jave u konvojima automobila i autobusa.

Središte Bogora je pusto, a promet automobilima zabranjen. Zatvorene su trgovine i škole su zatvorene, indonezijska je policija ceste zapriječila barikadama, ne voze ni vlakovi i autobusi, prosvjednicima je zabranjen pristup povjesnom botaničkom vrtu gdje bi Bush trebao večerati sa svojim indonezijskim kolegom Susilom Bambangom Yudhoyonom.

Indonezijska je policija poduzela velike mjere sigurnosti. Osiguranje je dodatno pojačano nakon dojave o mogućem samoubilačkom napadu. U provođenju mjera sigurnosti sudjeluje i vojska, a prema riječima američkog dužnosnika, 'Bogor je izabran za mjesto sastanka kako bi se prijetnje sigurnosti svele na minimum'.