Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu da je američka nova strategija u Iraku zaustavila širenje kaosa u toj zemlji te da bi Sjedinjene Države do polovice godine mogle povući 20.000 svojih vojnika.


Nakon razgovora s američkim vojnim zapovjednikom u Iraku, generalom Davidom Petraeusom, u pustinji u Kuvajtu, te s američkim veleposlanikom u Bagdadu Ryanom Crockerom, Bush je rekao da jačanje sigurnosti u Iraku "omogućuje povratak kući dijela američkih snaga."

Vezani članci Destruktivni ljubimci Njihovi ljubimci su nezaustavljiva sila, uništavaju sve pred sobom Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija''

- Dodatno smanjenje snaga temeljit će se na preporuci generala Petraeusa, a njegove preporuke ovisit će u cijelosti o uvjetima na terenu, rekao je.

Postupno povlačenje 20.000 američkih vojnika iz Iraka Bush je najavio još u rujnu. Petraeusovo izvješće američkom Kongresu očekuje se u ožujku.

Bush je priznao da do prošle godine američka strategija u Iraku "jednostavno nije funkcionirala" jer je zemlja bila rastrgana sektaškim nasiljem, a militanti al-Qaide u mnogim su područjima ojačali svoju poziciju.

Nova strategija koja uključuje jačanje snaga i suzbijanje pobuna promijenila je situaciju, istaknuo je.

U televizijskom intervjuu u petak, Bush je istaknuo da je američka nazočnost u Iraku dugoročna, kazavši da bi ona "lako" mogla potrajati cijelo desetljeće.

Bush je iz Kuvajta otputovao u Bahrein, velikog američkog saveznika u kojem se nalazi američka Peta flota, gdje ga je dočekao kralj Hamad bin Isa al-Halifa.

Bush je pohvalio demokratizaciju te zemlje, osobito održavanje izbora i izbor žene u parlament.

Nakon Bahreina Bush će u nedjelju posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, a u ponedjeljak Saudijsku Arabiju. Turneju započetu u Izraelu završit će u srijedu u Egiptu.