Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush u srijedu će posjetom Izraelu započeti svoju višednevnu bliskoistočnu turneju čiji su glavni ciljevi postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca do kraja Bushova mandata kao i davanje garancija da SAD neće ostaviti svoje saveznike u Perzijskom zaljevu same protiv Irana.


Iako je i nedavno isticao da je Bliski istok "regija koja ima veliku stratešku važnost za SAD", Bushu će ovo biti prvi posjet Izraelu i palestinskim područjima otkako je 2001. preuzeo dužnosti predsjednika SAD-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush i Abas razgovarali o mirovnom procesu na Bliskom istoku Slika nije dostupna Bush: Bliski istok je na 'povijesnoj prekretnici'

Američki predsjednik će u srijedu doputovati u Izrael a u četvrtak posjetiti palestinska područja te će se odvojeno sastati s najvišim izraelskim i palestinskim dužnosnicima. Prema palestinskim izvorima, trilateralni sastanak Busha, izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa nije predviđen.

Bush je u svojim najavama posjeta naglasio da će u središtu razgovara s izraelskim dužnosnicima biti uklanjanje ilegalnih židovskih naselja na palestinskim područjima, a izvori bliski izraelskom premijeru objavili su da će Olmert pokušati uvjeriti Busha u svoju odlučnost za rješavanje tog pitanja. Izraelska vlada, navode izraelski mediji, neće javno objaviti podatke o broju židovskih naselja koja bi trebala biti uklonjena.

Prema palestinskim izvorima, Abas će izvršiti pritisak na Busha i tražit će da on prisili Olmerta da objavi potpuno zamrzavanje izgradnje novih židovskih naselja. Abas će navodno također tražiti i potpuni prestanak izraelskih vojnih operacija na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Bushova je želja postizanje konačnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca do kraja njegova mandata, ali analitičari su jedinstveni u ocjeni da su šanse za postizanje takvog dogovora minimalne. Između dviju strana i dalje postoje ključne razlike u bitnim pitanjima mirovnog sporazuma, poput granica buduće palestinske države.

Bush će nakon posjeta Izraelu otputovati u Kuvajt, Bahrain,
Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat. Prema američkim izvorima, američki će predsjednik pokušati uvjeriti američke saveznike u Perzijskom zaljevu da će imati potporu Washingtona u vezi pitanja Irana. On će im također objasniti američka stajališta u vezi Teherana.

Američki izvori u najavi posjeta američkog predsjednika Bliskom istoku navode da je Irak i dalje najbitnije pitanje Bushove vanjske politike, te da nenajavljeni posjet toj zemlji tijekom njegove turneje nije isključen.