Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki Senat izglasao povlačenje iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat u utorak je s 50 glasova za i 48 protiv prihvatio zakon o dodatnom financiranju američkih snaga u Iraku i Afganistanu u ovoj godini sa 122 milijarde dolara, u koji su ugrađene i neobvezujuće odredbe što za cilj postavljaju povlačenje američkih borbenih postrojbi iz Iraka u roku od godine dana.

Unatoč minimalnoj većini koju imaju u gornjem domu američkog Kongresa, od 51 prema 49 mjesta, demokrati u Senatu uspjeli su uputiti do sada najjači izazov Bushovoj administraciji, izražavajući potporu za povlačenje iz nepopularnog rata u Iraku, u kojem je u četiri godine ubijeno više od 3.200 američkih vojnika a više od 23.000 je ranjeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD: Senat prihvatio proračun za ratove Slika nije dostupna Povlačenje: Prvi američki vojnici napuštaju Irak

Zakon predviđa početak povlačenja borbenih postrojbi u roku od 120 dana i dovršetak tog procesa do 31. ožujka 2008. godine. U Iraku bi, prema zakonu, ostao samo reducirani kontigent instruktora i savjetnika za iračku vojsku i policiju, i snage koje bi se borile protiv terorista Al Qaide.

Demokrati su se uspjeli othrvati pokušaju republikanaca da iz zakona izbace raspored povlačenja snaga te pridobiti dvojicu njihovih senatora, Chucka Hegela i Gordona Smitha, inače kritičare rata, da podrže zakon.

Nezavisni senator Joe Lieberman, koji je formalno u taboru demokrata, ponovo je glasao protiv njihovog prijedloga o povlačenju iz Iraka.

Predsjednik George W. Bush unaprijed je osudio namjeru Senata da donosi zakon kojim se utvrđuje raspored povlačenja iz Iraka i najavio kako će vetom onemogućiti da on stupi na snagu, a na glasanje je došao i potpredsjednik Dick Cheney, po funkciji predsjednik Senata, kako bi iskoristio mogućnost da glasa ako ishod bude izjednačen, što govori o važnosti koju administracija pridaje donošenju zakona.

Bijela kuća je priopćila kako je "predsjednik razočaran što Senat
nastavlja sa zakonom na koji će on staviti veto i koji nema izgleda stupiti na snagu".

Čelnik demokratske većine, senator Harry Reid, kazao je kako je
trenutak da "se uputi poruka predsjedniku Bushu da je došlo vrijeme za nalaženje novog put naprijed u tom neukrotivom ratu".

Senator John McCain, republikanski predsjednički pretendent, u
raspravi je upozorio kako se "stvari počinju okretati nabolje" u
Iraku, te da su kritičari rata u krivu kada kažu kako uspjeh više nije vrijedan žrtvovanja.

Predstavnički dom Kongresa prošloga je tjedna prihvatio zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu u 2007., s obvezujućom
odredbom o povlačenju američkih borbenih postrojbi iz Iraka do 31. kolovoza 2008.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene