Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush odobrio slanje dodatnih 4.400 vojnika u Irak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush, koji boravi na latinoameričkoj turneji, u subotu je odobrio upućivanje dodatnih 4.400 vojnika u Irak, na zahtjev novog zapovjednika koalicijskih snaga generala Davida Petraeusa.

 Bush je potpisao nalog za upućivanje dodatnih američkih snaga u Irak u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, dok je letio iz brazilskog Sao Paula u Montevideo u Urugvaju, prema navodima Gordona Johndroea, glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Luka Grbeša Hrvatski festival Žudija Rimski vojnici okupili se u Loboru: "Znamo da sljedećih 25 godina ovoga neće biti" Slika nije dostupna Bush naredio smanjenje broja vojnika u Iraku

U siječnju je Bush objavio kako planira uputiti dodatnih 21.500 vojnika u Irak s primarnom zadaćom stabiliziranja stanja u Bagdadu i jačanja pritiska na al Qaedu i sunitske pobunjenike u pokrajini Anbar.

Postrojbe s 4.400 vojnika, čiji je razmještaj naredio u subotu,
dodatak su na taj broj.

Prema riječima Johndroea, glavnina tih snaga biti će angažirana u operacijama pritvaranja uhićenih, budući da se očekuje rast broja zatočenih tijekom provedbe plana jačanja sigurnosti u Bagdadu.

Povećanje broja vojnika za pojačanje sadašnjeg američkog kontigenta u Iraku, koji broji oko 139.000 ljudi, bilo je očekivano. Ministar obrane Robert Gates početkom tjedna je najavio kako će oko 5.000 dodatnih vojnika biti poslano u Irak, uz 21.500 čije razmještanje već traje.

Zapovjednici koalicijskih snaga u Iraku obznanili su ovoga tjedna kako će zadržavanje povećanog broja američkih vojnika biti potrebno do kraja 2008.

Čelnici demokratske većine u Kongresu istodobno su najavili prijedlog zakona kojim se dodatno financiranje američkih snaga u Iraku u ovoj godini uvjetuje početkom povlačenja borbenih postrojbi sredinom 2008. ili ranije, zavisno od brzine kojom će iračke snage preuzimati nadzor nad zemljom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene