Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Burkina Faso: Predsjednik odstupio, vlast preuzeo šef vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Burkine Faso Blaise Compaore objavio je u petak da odstupa s dužnosti, a vlast je preuzeo vojni zapovjednik, javili su televizija i radio.

"U želji da očuvam demokratske vrijednosti, kao i socijalni mir, objavljujem da napuštam vlast kako bi omogućio tranziciju" prema slobodnim i transparentnim izborima u roku od 90 dana, rekao je Compaore u priopćenju pročitanom na televiziji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogubljen i Irac? Španjolski premijer potvrdio: Nakon napada u Burkini Faso ubijena dva španjolska novinara Slika nije dostupna Teroristički napad u Burkini Faso Napadači pucali po terasi popularnog restorana, najmanje 17 ubijenih

Nezadovoljni stanovnici Burkine Faso u četvrtak su zapalili zgradu parlamenta, a nekoliko stotina osoba ušlo je i u zgradu radija i televizije. Oni su tražili da vlast odustane od planova ustavnih reformi po kojima bi se aktualni predsjednik mogao ponovno kandidirati. Režim je potom objavio da odustaje od tog plana, ali oporba je tražila ostavku predsjednika.

Tijekom noći Compaore je rekao da je "razumio" poruku naroda, ali nije govorio o ostavci već o tome kako je otvoren za pregovore.

General oružanih snaga Burkine Faso Honore Traore kazao je u petak da je preuzeo vlast nakon ostavke Compaorea.

Trenutačno nije poznato gdje se dosadašnji predsjednik nalazi, a snažno naoružan vojni konvoj za koji se vjeruje da je u njemu bio Compaore viđen je u petak na putu prema južnom gradu Po u blizini granice s Ganom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene