Bugarski premijer Bojko Borisov (Foto: AFP)
Bugarski premijer Bojko Borisov (Foto: AFP)

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je u nedjelju da će podnijeti ostavku nakon poraza kandidatkinje vladajuće stranke desnog centra na predsjedničkim izborima.


"Sutra ili prekosutra, prvog radnog dana parlamenta, podnijet ću ostavku", rekao je novinarima šef vlade koji je na vlasti od listopada 2014.

"Rezultati jasno pokazuju da koalicija na vlasti nema većinu", dodao je.

Premijer Borisov najavljivao je da će podnijeti ostavku već nakon prvog izbornog kruga u slučaju poraza kandidatkinje vladajuće stranke desnog centra GERB Cecke Cačeve, no predomislio se i najavio da će to učiniti ako ona u konačnici izgubi.

Borisovljeva ostavka vjerojatno će dovesti do prijevremenih izbora i mogla bi Bugarsku ponovno uvesti u razdoblje političkih previranja.

Izlazne ankete u nedjelju navečer pokazale su da je Radev pobijedio s između 58,1 i 58,5 posto glasova, dok je njegova protivnica Cačeva dobila između 35,3 i 35,7 posto.

General Radev (53), bivši je zapovjednik zračnih snaga sklon ukidanju europskih sankcija Moskvi. Njegova pobjeda mogla bi približiti Bugarsku Rusiji i time izazvati nezadovoljstvo Europske unije i NATO-a, smatraju analitičari.

Radev te strahove odbacuje i ističe da je on "general NATO-a formiran u Sjedinjenim Državama" i da Bugarska nema alternative do pripadnosti EU-u i NATO-u. (Hina)