Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok nepoznat

Tragedija u Rigi: 51 osoba poginula, pet još pod ruševinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj žrtava urušavanja krova samoposluge u predgrađu Rige porastao je na 5, a pet osoba još je bilo pod ruševinama u petak navečer, rekli su policija i gradska vlast u latvijskoj prijestolnici.

'Broj mrtvih se popeo na 51', rekao je za AFP Toms Sadovskis, glasnogovornik nacionalne policije, dok je gradonačelnik latvijske prijestolnice Nils Usakovs na Twitteru napisao da je 'prema zadnjim informacijama pet osoba još uvijek pod ruševinama'.

Nešto ranije Usakovs je ocijenio da je 'vjerojatno još 30 osoba zatrpano'. 'Nadamo se da još ima preživjelih, ali 24 sata nakon nesreće izgledi nisu jako veliki', rekao je za AFP.

Spasilačke ekipe u petak su naporno radile kako bi izvukle žrtve katastrofe, najteže u Latviji od ponovnog osamostaljenja te baltičke zemlje 1991.

Krov se urušio u četvrtak navečer u vrijeme velike posjećenosti, kada su stotine kupaca bile u toj trgovini u četvrti Zolitude, u predgrađu Rige. Dvjestotinjak spasilaca uz pomoć vojske neumorno je pretraživalo ruševinu.

>>
Broj mrtvih pod ruševinama samoposluge u dramatičnom porastu

U Rigi su izvješene latvijske zastave s crnim florom u znak žalosti. Tragedija je, naime, zaprepastila tu malenu zemlju čija vlada je proglasila trodnevnu državnu žalost počevši od subote, uz minutu šutnje u ponedjeljak ujutro.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva Egita Pole rekla je za AFP da su ozlijeđene osobe - njih 38, među kojima je 22 zadržano u bolnici - zadobilo teške prijelome, ozljede glave i oštećenja unutarnjih organa. U nesreći su poginula trojica vatrogasaca koji su pokušali izvući žrtve a desetak spasilaca je ozlijeđeno. Rečeno je da su mnogi u šoku te da im treba psihološka pomoć.

Krov samoposluge se urušio na površini od petstotinjak četvornih metara a zatim se jedan kat srušio na spasioce koji su prvi stigli na mjesto događaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

'Još ne znamo što je uzrok nesreće', rekao je glasnogovornik vatrogasne službe, dok je glasnogovornica policije Sigita Pildava kazala da policija ispituje tri mogućnosti. 'Prva je konstrukcija zgrade, druga je način gradnje, a treća dogradnja na krovu', dodala je.

Gradsko vijeće Rige izvijestilo je da će isplatiti 10.000 lata (14.000 eura) svakoj obitelji nestale osobe i 5.000 lata za svaku ozlijeđenu osobu.

I tvrtka Maxima najavila je odštete. Trgovački centar koji koristi ta tvrtka, druga po veličini u zemlji nakon Rimija, sagrađena je 2011. i dobila je nagradu za arhitekturu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene