Nakon reakcija Ivice Dačića i sprbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na hrvatsku prosvjednu notu, reagirala je i srbijanska premijerka Ana Brnabić te poručila da "treba spustiti loptu".


"Žao mi je, ja ne vidim povod za prosvjednu notu. Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bismo obilježili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svjetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. Nastavit ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose i da prevaziđemo neke razlike, ali je nevjerojatrno da imamo prosvjednu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta", rekla je srbijanska premijerka Ana Brnabića, a prenosi N1.

Vezani članci Zrakoplov Ryanaira (Foto: AFP) Ryanair dolazi u Zagreb dva mjeseca ranije od planiranog, letovi već od 39 kuna Koronavirus, ilustracija U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 876 novih slučajeva zaraze, 46 osoba preminulo

Poručila je da ne razumije raspravu oko logora u Jasenovcu te zaključila da je Hrvatska prva trebala napraviti takvu izložbu.

"Hrvatska apsolutno nije bila zaintereisirana za zajedničko organiziranje ove izložbe. Mislim da ne postoje brojevi Hrvatske i brojevi Srbije, samo oni koji su međunarodno priznati. Da postoji samo jedan ili deset ubijenih od strane NDH u logoru, to je dovoljan razlog da postoji izložba i sjećanja na te strašne žrtve. Ne razumijem zašto raspravljamo oko logora. Hrvatska je prva trebala napraviti ovakvu izložbu", kaže Brnabić.

Srbijanska premijerka pozvala je na kraju na smirivanje tenzija i konsenzus oko zločina u Jasenovcu.

"Ne postoji smislenija stvar nego da se sjećamo ovih žrtava. Srbija je stvarno iskreno, ozbiljno posvećena dobrosusjedskim odnosima, ali hajdemo spustiti loptu i reći da su zločini u Jasenovcu strašni na međunarodnoj razini. Imamo pravo i obavezu ukazati na žrtve koje su se tamo dogodile. Hrvatska bi to trebala raditi sama ili sa Srbijom, Izraelom i romskim zajednicama", zaključila je Brnabić.