Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski ministar domovinske sigurnosti i "zloguka vrana" John Reid, ponovno je u nedjelju upozorio na "kroničnu" i "opasnu" prijetnju terorističkih napada na Veliku Britaniju.


U razgovoru za BBC, Reid je rekao je su novi napadi u Britaniji "vrlo mogući".

Vezani članci Požari bjesne u Australiji (Foto: AFP) Više od 50 požara bjesni na istočnoj obali Australije: "Više od 500 vatrogasaca radi u vrlo teškim uvjetima" Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) Prijeti li Hrvatskoj opasna zaraza koja bi mogla u prah pretvoriti milijardu kuna? "Može ući i migracijom divljih životinja..."

Ta je izjava uslijedila nakon što je policija prošlog tjedna uhitila više od 20 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u zavjeri kojoj je cilj bio srušiti nekoliko zrakoplova na letu za Sjedinjene Države.

Neimenovani izvori javili su listu The Observer da obavještajne služne provode nekoliko ozbiljnih istraga terorističkih skupina. 

Isti izvori javljaju da dosadašnji rezultati upućuju na vezu najnovijih terorističkih planova s prošlogodišnjim bombašnim napadima na londonsku podzemnu željeznicu.

Prema Reidovim riječima, policija je od tih napada u srpnju prošle godine spriječila četiri slične terorističke akcije.

Razina terorističke prijetnje u Velikoj Britaniji u međuvremenu
ostaje na najvišem stupnju, a nastavlja se i odgađanje ili kašnjenje letova u britanskim zračnim lukama.
Ponovno otkazani letovi

Londonska zračna luka Heathrow, jedna od najprometnijih na svijetu, otkazala je u nedjelju gotovo trećinu planiranih letova, a zbog novih sigurnosnih mjera putnici već četiri dana imaju velike probleme.

"British Airways" priopćio je da je otkazao 30 posto svojih letova s Heathrowa na zahtjev Britanske zrakoplovne službe (BAA).

Prema informacijama s Heathrowa, očekuje se da će se u nedjelju obaviti oko 70 posto letova svih zračnih prijevoznika, iako su zbog pooštrenih mjera sigurnosti moguća kašnjenja.

British Airways otkazao je gotovo 100 letova prema europskim gradovima i sve domaće letove s Gatwicka, druge londonske zračne luke.

Većina prekooceanskih letova odvija se normalno, iako je deset letova britanskog zračnog prijevoznika prema Sjedinjenim Državama otkazano, kao i još nekoliko letova drugih prijevoznika iz Velike Britanije prema SAD-u.