Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanija dala azil hrvatskom Srbinu osuđenom za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanu Španoviću, hrvatskom Srbinu u odsutnosti osuđenom na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, Velika Britanija odobrila je azil prije četiri godine, doznaje se iz britanskog tiska.

Španović bi trebao 9. studenoga izaći pred londonski sud na ročište o izručenju Hrvatskoj. Zagreb ga traži radi izvršenja
pravomoćne presude Županijskog suda u Sisku zbog ratnog zločina počinjenog u kolovozu 1991. godine u selima Maji i Svračci na području Gline.

Pročitajte i ovo Azil u Dubrovniku - 4 Pored odlagališta otpada Nakon više desetljeća Dubrovnik dobio službeni azil, ali...: "Imamo 13 boksova, unutra imaju ležaj, klima-uređaj" Bundestag politička tema Oslabljeni gospodarski div uvodi nove mjere za useljenike i izbjeglice? "Nedopustivo je da nisu na tržištu rada, a drugom mjerom spriječio bi se odljev gotovine u inozemstvo"

Prema pisanju lista Daily Telegraph, Španović, otac troje djece, od 1998. godine mirno živi u državnom stanu u Carshaltonu u okrugu Surrey. Ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo mu je azil prije četiri godine unatoč postojanju međunarodnog naloga za njegovo uhićenje, piše list.

Interpol je o njegovom boravištu u Velikoj Britaniji obavješten prije pet mjeseci kada je policajac u Suttonu obavio rutinsku kompjutorsku provjeru, nakon što je Španović uhvaćen u krađi u jednom supermarketu.

Daily Telegraph prenosi da je azil zatražio odmah po dolasku u Veliku Britaniju 1998. godine, a da je hrvatska Vlada uhidbeni nalog izdala 1995. godine i obnovila ga u veljači 2004. godine.

Dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova koji su odobrili azil su ili ignorirali osudu ili su optužbe za ratni zločin smatrali neutemeljima, pretpostavlja britanski list.

Daily Telegraph procjenjuje da bi postupak izručenja, koji počinje 9. studenoga na sudu u Westminsteru, mogao potrajati godinama. Španović je tom listu jučer izjavio kako će njegov odvjetnik "učiniti za njega sve što je potrebno".

Velika Britanija ima dugu tradiciju davanja azila osobama koje su suočene s kaznenim progonom, no u ovom slučaju imigrantski sustav morao je bolje "povezati konce", piše list i postavlja pitanje koliko je još takvih slučajeva.

Prije nego što su bivše jugoslavenske republike počele pregovore o pristupanju EU-u tražili smo od njih da prestanu štititi paramilitarne razbojnike. Ironija je međutim da smo mi, zahvaljujući "šupljem" imigrantskom sustavu, postali raj za osuđene ratne zločince, zaključuje Daily Telegraph.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene