Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanci se više boje Busha nego Kim Jong-Ila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanci u američkom predsjedniku Bushu vide najveću prijetnju svjetskom miru, veću i od sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-ila, pokazala je anketa koju su zajedno proveli britanski Guardian, izraelski Haaretz, kanadski La Presse i Toronto Star te meksička Reforma.

U Velikoj Britaniji, koja je s Izraelom tradicionalno najčvršća saveznica Washingtona, 69 posto ispitanika misli da je politika koju SAD provodi od 2001. ovaj svijet učinila manje sigurnim mjestom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Čeka nas novi obrat? ANKETA Hoće li Milanović zaista podnijeti ostavku? Prekoračenje brzine Dnevnik Nove TV pita Kako spriječiti prekoračenja brzine na cestama? Pogledajte rezultate glasanja

To mišljenje dijeli i većina Kanađana i Meksikanaca, a da je američka politika ovaj svijet učinila opasnijim smatra 62 posto Kanađana i 57 posto Meksikanaca.

Što se Izraela tiče, ni tu SAD nije dobro prošao, premda s blažom ocjenom. Anketa kaže da 36 posto Izraelaca smatra da je američka politika pridonijela povećanju rizika od globalnog sukoba, 25 posto misli da je Bush učinio svijet sigurnijim, a 30 posto smatra da Bush nije donio veće promjene.

No, 59 posto Izraelaca podupire invaziju na Irak dok ih je 34 posto protiv. Na to su pitanje potpuno drukčije odgovorili ispitanici iz drugih zemalja.

Oko 89 posto Meksikanaca, 73 posto Kanađana i 71 posto Britanaca smatra da nema opravdanja za invaziju na Irak.

Zbog slabosti američke vanjske politike, George W. Bush našao se u društvu Osame bin Ladena, Kim Il-jonga i iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. 

Štoviše, Busha se ispitanici boje više nego Kim Il-yonga ili Ahmadinedžada, dok mu jedino u sijanju strahu konkurira bin Laden.

Bin Ladena se boji 87 posto Britanaca, a Busha 75 posto. Kim je "skupio" 69 posto glasova Britanaca a iranski vođa 62 posto.

Anketu je u Britaniji proveo ICM u razdoblju od 27. do 30. listopada, a ispitano je 1010 odraslih osoba. U ostale tri zemlje anketu su provele lokalne agencije, a u Izraelu je ispitano 1078 osoba, u Kanadi 1007, a u Meksiku 1010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene