Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odnosi s Ruskom federacijom bili su u središtu rasprava prvog dana neformalnog zasjedanja ministara vanjskih poslova Europske unije u petak na Brdu kod Kranja, pri čemu su se ministri zauzeli za donošenje jedinstvenih stajališta prema početku pregovora o novom sporazumu o partnerstvu s Rusijom kao važnim ekonomskim partnerom i dobavljačem energije.


Kako je izjavila europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner, u razgovorima se potvrdilo da bi pregovori o tom sporazumu s Rusijom mogli početi već idućeg mjeseca.

Vezani članci Slika nije dostupna Economist: Srbija je regionalni nasilnik Slika nije dostupna Brdo kod Kranj: Završen dvodnevni sastanak ministara

Napredak u utvrđivanju zajedničke platforme u razgovorima s Rusijom potvrdio je i Dimitrij Rupel čija zemlja predsjedava Europskom unijom do sredine ove godine, rekavši da su pri kraju tehničke pojedinosti vezane uz početak pregovora.

Rupel je istaknuo i "pozitivne signale" koji dolaze od budućeg ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva, a Ferrero Waldner izrazila nadu da dolazak nove administracije u Rusiji s novim predsjednikom Medvedovom i budućim premijerom Vladimirom Putinom predstavlja mogućnost za "novo poglavlje" u odnosima Europske unije s Ruskom Federacijom.

U subotu će neformalno zasjedanje ministara EU-a biti posvećeno strateškom dokumentu Europske komisije koja predviđa osiguranje stabilnosti na zapadnom Balkanu i približavanje tih država EU-u osvježivanjem "Solunske agende" kojom je integracija prije više godina zajamčila europsku perspektivu tih država.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn istaknuo je u petak na konferenciji za novinare ulogu Hrvatske koja može postati putokaz ostalim zemljama u regiji i s kojom bi pristupni pregovori mogli biti tehnički završeni 2009. godine.

U subotu će se ministrima vanjskih poslova EU-a pridružiti i ministri vanjskih poslova zemalja u regiji, među njima i hrvatski šef diplomacije Gordan Jandroković.

Očekuje se ipak da će glavnina rasprave biti vezana uz stanje u Srbiji uoči izbora na kojima se ta država odlučuje između europskog puta i "puta koji ne vodi nigdje, odnosno izolacije", kako je to u petak rekao Rehn, te Kosova i mogućih rizika za stabilnost regije nakon proglašenja njegove nezavisnosti.

Na sastanak su pozvani i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i kosovski premijer Hashim Thaci.

"Prisutnost obojice bila bi dobrodošla", izjavio je u petak na Brdu kod Kranja predstavnik EU-a za sigurnost i vanjske poslove Javier Solana.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel potvrdio je da je kosovskom premijeru upućen poziv na sastanak, ali nije mogao potvrditi njegov dolazak.

Ukoliko se Jeremić i Thaci u subotu pojave na zasjedanju europskih ministara vanjskih poslova, to će biti bio prvi slučaj da nakon proglašenja neovisnosti Kosova 17. veljače visoki dužnosnici Srbije i neki kosovski čelnik sudjeluju na jednom sastanku zajedno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju