Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ublaženje gospodarske krize ne smije ugroziti restrukturiranje svjetskog financijskog sustava, ni reformu MMF-a, rekli su u utorak u Brasiliji ministri vanjskih poslova Brazila, Indije i Južnoafričke Republike.


'Uz smirenje krize, neke reforme bi mogle ostati površinske', rekao je brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amorim na konferenciji za novinare nakon Foruma Indije, Brazila i Južnoafričke Republike (INSA). U zajedničkoj izjavi Amorim i njegov indijski kolega S.M. Krishna i južnoafrički Maite Nkiana-Mashabane su pozvali na nastavak povećanja rezervi Svjetskog monetarnog fonda (MMF).

Više težine zemljama u razvoju

Vezani članci Slika nije dostupna MMF Hrvatskoj: Uvedite porez na nekretnine! Slika nije dostupna Što mislite o odlasku u mirovinu sa 67 godina?

Oni su također tražili 'reorganizaciju predstavništava zemalja i pravo glasovanja u institucijama Bretton Woodsa' kako bi dali više težine zemljama u razvoju. Trojica šefova diplomacija su se sastala radi pripreme predsjedničkog summita njihovih zemalja predviđenog za 8. listopada u Brasiliji. Summit je odgođen za neki kasniji datum, koji će se tek odrediti, rekao je Amorim.

Ministri su također dali podršku pregovorima o sporazumu slobodne razmjene između Indije, skupine MERCOSUR (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj) i Carinske unije Južne Afrike. Oni se nadaju da će razmjene između njihovih zemalja doseći 25 milijardi dolara do 2015. Sada iznose oko 10 milijardi. (Hina)