Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brad Pitt i Angelina Jolie na Clintonovom skupu globalne inicijative

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S više od 1.200 sudionika, uključujući i mnoge predsjednike država ili vlada, u New Yorku je počeo treći godišnji sastanak Clintonove globalne inicijative.

Clintonova globala inicijativa je forum koji okuplja svjetske državnike, znanstvenike, poslovne čelnike i predstavnike nevladinih organizacija radi rješavanja nekih od gorućih problema zemalja u razvoju, uz preuzimanje konkretnih obveza na akciju.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen PLAN ZA GOSPODARSKI RAST Von der Leyen predstavila novu inicijativu za zapadni Balkan: "Činimo veliki korak prema njima" Kovanice Potezi za jesen Obično su oni ti koji kritiziraju poteze Vlade: Ekipa Dnevnika Nove TV pitala ih je koji je njihov plan za krizu

Na svečanom otvaranju trodnevnog skupa, koji je okupio predstavnike 72 zemalja i više od 50 sadašnjih i bivših državnika, predsjednike multinacionalnih kompanija, filmske, glazbene i sportske zvijezde, te poznate filantrope, sudjelovao je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji se prethodno sastao s pokretačem inicijative, bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom.

Otvarajući skup, Clinton je naglasio da je od osnivanja inicijative 2005. "ispunjeno više od 600 preuzetih obveza, što je utjecalo na desetke milijuna ljudskih života u više od 100 zemalja svijeta".

Ističući razliku u odnosu na slične skupove, Clinton je naglasio da je deviza CGI "bez govora ili kratki govori", te odmah prešao nakonkretne rezultate ostvarene sredstvima koja je CGI prikupila od 2005., a radi se o impresivnih 10 milijardi dolara, od čega sedam na prošlogodišnjem okupljanju.

Među tim su rezultatima doprinos smanjivanju emisije plinova
staklenika za više od 20 milijuna tona, pomoć za oko 3.2 milijuna ljudi u zemljama u razvoju kako bi dobili pristup čistoj energiji, osiguranje liječenja za 34 milijuna oboljelih od tropskih bolesti, osiguranje pružanja prve pomoći za 857 tisuća djece mlađe od pet godina, novčana pomoć za tri milijuna malih poduzetnika i drugo. 

"Vjerujem da možemo napraviti stvarnu razliku i da zajednički možemo rješavati probleme koji same vlade ne mogu. Trebamo pojačati napore", rekao je Clinton.

Program sastanka CGI za 2007. usredotočen je na izazove i mogućnosti djelovanja u četiri područja: energija i klimatske promjene, obrazovanje, zdravstvena skrb u svijetu i ublažavanje siromaštva.

O njima će se raspravljati na pet radnih sjednica i više plenarnih zasjedanja, na kojima će se sudionici uz pomoć stručnjaka obvezati na vrstu konkretne akcije koja najbolje odgovara njihovim interesima i resursima.

Većina sudionika konferencije plaća 15.000 dolara pristupnicu, od čega su izuzete humanitarne udruge.

Uzvanici iz 2006. koji nisu ispunili preuzete obveze, ove godine nisu pozvani na skup, a pet osoba koje su platile pristupnicu, zamoljeno je da ne dolazi i novac im je vraćen jer nisu ispunili ranije obveze.

Među sudionicima skupa Clintonove inicijative ove su godine
južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, filipinska predsjednica Gloria Aroyo, afganistanski predsjednik Hamid Karzai, bivši britanski premijer Tony Blair, glumački par Brad Pitt i Angelina Jolie, tenisač Andre Agassi, medijski mogul Rupert Murdoch i mnogi drugi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene