Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poseban fond za isplate

BP pristao deponirati 20 milijardi dolara za odštete od naftne mrlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftna korporacija British Petroleum pristala je deponirati 20 milijardi dolara u poseban fond za isplate potraživanja vezanih uz ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu, koju je izazvalo izlijevanje nafte iz njezine bušotine Deepwater Horizon, rekao je visoki dužnosnik američke administracije za CNN.

Vijest je objavljena za trajanja sastanka predsjednika Baracka Obame s najvišim dužnosnicima BP-a u Bijeloj kući, na kojom bi se trebale ostvariti Obamine najave da će BP podnijeti sve troškove vezane uz najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi pokušaj BP prikuplja samo 10 posto nafte iz bušotine Slika nije dostupna Tekoće u rezanju cijevi Naftna mrlja nadomak Floride

Sastanku između Obame i predsjednika uprave BP-a Carl-Henrica Svanberga također nazoče potpredsjednik SAD Joe Biden, ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, ministar pravosuđa Eric Holder, ministar unutarnjih poslova Ken Salazar, ministar energetike Steven Chu, ministar trgovine Gary Locke, ministrica rada Hilda Solis i drugi dužnosnici. U izaslanstvu BP-a su i glavni direktor Tony Hayward te direktor BP-a za Ameriku Lamar McKay.

Najavljujući sastanak, Obama je rekao kako će kazati Svanbergu 'da izdvoji onoliko sredstava koliko je potrebno da se isplate naknade radnicima i poslovnim vlasnicima koji su pretpjeli štetu zbog bezobzirnosti tvrtke'. Posebni fond neće biti pod nadzorom BP-a, već neovisnog upravitelja, rekao je Obama.

BP je uoči sastanka priopćio kako 'dijeli cilj predsjednika Obama da se bušotina zatvori čim je prije moguće, očisti nafta i ublaži utjecaj zagađenja na ljude i okoliš u priobalju Meksičkog zaljeva'.

>> Meksički zaljev: Dosad isteklo 540 milijuna litara nafte

>> Obama: Ovo je napad na našu obalu

>> Izazvao bijes: Obama katastrofu BP-a usporedio s 11. 9.

BP je objavio da je ubrzao isplatu velikih komercijalnih potraživanja zbog gubitaka, te da je odobrio 337 čekova na ukupno 16 milijuna dolara za veći broj poslovnih subjekata koji su podnijeli zahtjeve za naknade veće od 5.000 dolara.

Obama je u obraćanju naciji iz Ovalnog ureda obećao da će osloboditi sve resurse koji su potrebni za borbu protiv naftne mrlje u Meksičkom zaljevu i pojačati pritisak na BP.

Prema najnovijim procjenama vladinih stručnjaka, iz oštećene bušotine BP u zaljev istječe od 35 do 60 tisuća barela nafte dnevno, što znači da je od eksplozije i potonuća platforme 20. travnja, u more isteklo više od 540 milijuna litara nafte, koja je zagadila gotovo trećinu Meksičkog zaljeva kao i stotine kilometara pješčanih plaža i slanih močvara na obalama Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene