Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ PET GODINA NA ČELU

Pahor prisegnuo za drugi predsjednički mandat i poručio što očekuje od Hrvatske

Borut Pahor (Foto: AFP)
Borut Pahor (Foto: AFP) Foto: Afp
"Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti", kazao je Borut Pahor.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je na sjednici parlamenta potpisao prisegu da će braniti nacionalne interese i blagostanje građana započevši svoj drugi petogodišnji mandat na položaju predsjednika Slovenije, a u govoru se založio za provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu koju Hrvatska ne priznaje.

Pročitajte i ovo Borut Pahor (Foto: Jure Makovec / AFP) NE ODUSTAJU Pahor: "Odustati od arbitražne presude bila bi strateška pogreška" Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP) Želi dobrosusjedske odnose Pahor: "Granica je definirana, a arbitražna presuda će prije ili kasnije biti implementirana"

Pahor je u inauguracijskom govoru među ostalim spomenuo odnose s Hrvatskom i drugim susjednim državama, rekavši da europska i vanjska politika započinje upravo dobrosusjedskim odnosima, te podržao nastojanje vlade da se provede arbitražni sporazum o granici.

"Ponosni smo da je Slovenija nakon što je diplomatski priznata sva otvorena pitanja s drugim državama riješila na miran način, uključujući i pitanje o načinu određivanja granice sa susjednom Hrvatskom", kazao je u inauguracijskom govoru Pahor, te dodao da je ove godine ad-hoc arbitraža tu granicu i odredila temeljem arbitražnog sporazuma kao međunarodnog ugovora.

"Utemeljeno očekujemo da će tu odluku poštovati susjedna i prijateljska Hrvatska. Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti", kazao je Pahor.

Dodao je da Slovenija i dalje treba ostati aktivna u oblikovanju svjetske i europske politike, a posebno angažirana u jugoistočnoj Europi i na području Balkana.

"S našim iskustvom, znanjem i političkom voljom želimo toj regiji pomagati u očuvanju i učvršćenju mira i sigurnosti, te u euroatlantskim vizijama te regije", kazao je Pahor.

Na predsjedničkim izborima prije mjesec i pol Pahor je u drugom krugu izbora pobijedio protukandidata Marjana Šareca, osvojivši 53 posto glasova od 52 posto birača koji su izašli na izbore.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene