Borut Pahor (Foto: AFP)
Borut Pahor (Foto: AFP) Foto: Afp

"Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti", kazao je Borut Pahor.


Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je na sjednici parlamenta potpisao prisegu da će braniti nacionalne interese i blagostanje građana započevši svoj drugi petogodišnji mandat na položaju predsjednika Slovenije, a u govoru se založio za provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu koju Hrvatska ne priznaje.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Sloveniji broj zaraženih opet raste, od ponedjeljka nove mjere Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP) Pahor: "Granica je definirana, a arbitražna presuda će prije ili kasnije biti implementirana"

Pahor je u inauguracijskom govoru među ostalim spomenuo odnose s Hrvatskom i drugim susjednim državama, rekavši da europska i vanjska politika započinje upravo dobrosusjedskim odnosima, te podržao nastojanje vlade da se provede arbitražni sporazum o granici.

"Ponosni smo da je Slovenija nakon što je diplomatski priznata sva otvorena pitanja s drugim državama riješila na miran način, uključujući i pitanje o načinu određivanja granice sa susjednom Hrvatskom", kazao je u inauguracijskom govoru Pahor, te dodao da je ove godine ad-hoc arbitraža tu granicu i odredila temeljem arbitražnog sporazuma kao međunarodnog ugovora.

"Utemeljeno očekujemo da će tu odluku poštovati susjedna i prijateljska Hrvatska. Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti", kazao je Pahor.

Dodao je da Slovenija i dalje treba ostati aktivna u oblikovanju svjetske i europske politike, a posebno angažirana u jugoistočnoj Europi i na području Balkana.

"S našim iskustvom, znanjem i političkom voljom želimo toj regiji pomagati u očuvanju i učvršćenju mira i sigurnosti, te u euroatlantskim vizijama te regije", kazao je Pahor.

Na predsjedničkim izborima prije mjesec i pol Pahor je u drugom krugu izbora pobijedio protukandidata Marjana Šareca, osvojivši 53 posto glasova od 52 posto birača koji su izašli na izbore.(Hina)