Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjedi na ulicama brazilskih gradova vrhunac su dosegli za vrijeme ceremonije otvaranja.


Osim hrvatskih navijača, u Brazilu je noćas bilo još nezadovoljnih. Prosvjedi protiv svjetskog prvenstva za vrijeme ceremonije otvaranja, bili su na vrhuncu. Borba s policijom, razbijene glave fotoreportera, napadi na navijače, suzavci i zapaljeno smeće - u svim većim gradovima Brazila.

Borba protiv svjetskog prvenstva vodila se ulicama Sao Paula...
U Riu su prosvjednici uništavali televizijski studio na Copacabani.Policija je čitavu noć hvatala izgrednike.
Prosvjednici su razbijali sve što im se ispriječilo na putu.
Napali su transparentima i brazilsku navijačicu koja je pratila utakmicu s Hrvatskom.

Kaos u Sao Paolu: Suzavcem i gumenim mecima na prosvjednike

Vezani članci Gordan Duhaček (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 3 Policija "objasnila" razloge uhićenja novinara u zračnoj luci: "Duhaček nije poštovao dogovor, javio se izvan radnog vremena" Gordan Duhaček (Foto: Dnevnik.hr) Gong o slučaju Duhaček: Nedopustiv pritisak na novinare

Dok su u fun zoni jedni navijali, drugi su odmah do njih radili nerede.

'Policija tuče nevine ljude, gadovi! Oni bacaju kamenje samo jedni na druge', rekao je jedan prosvjednik. No, u bacanju kamenja nastradao je fotoreporter. Policija je ispaljivala dimne bombe na prosvjednike. Angažirana je i konjica.

'Prosvjedujem protiv rastrošnosti na kupu, protiv neodostatka mogućnosti i upropaštenih bolnica', rekao je prosvjednik Carlos Mamede.

'Ne želimo da naši mediji budu potpuno zaokupljeni svjetskim kupom', kaže jedan od njih.

U Sao Paulu bez štrajka, u Riju štrajk u zračnim lukamaProsvjednike užasava 11 milijardi dolara siromašnog Brazila potrošenih na prvenstvo, dok ih političari pravdaju priljevom 800 000 turista.

'Prosvjedujemo za pravo da dođemo i odemo kad hoćemo, da zauzmemo ulice. Zašto ne bismo mogli zauzeti ulice? Želim to podijeliti s cijelim planetom? Brazil ne slavi, prijatelju! Zaista sam želio navijati. Zaista volim kup, ali ne mogu. Ova zemlja ne može slaviti', rijčei su jednog od prosvjednika. Prosvjeduju i protiv onih koji slave.

'Oni su glupi i zaluđeni, treba ih pozatvarati', kaže jedan stanovnik Ria.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook