Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv nuklearnog otpada

Tisuće zaposjele prugu, policija ih odnijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka policija počela je u noći na nedjelju u miru evakuirati mnoštvo ljudi koje je stajalo na pruzi kojom je trebao proći vlak s nuklearnim otpadom namijenjenim postrojenju za preradu i skladištenje u Gorlebenu, na sjeveru zemlje.

Oko 5.000 ljudi, po procjeni organizatora, a 3.500 po procjeni policije, zaposjeli su prugu u Harlingenu, dvadesetak kilometara od Dannenberga, željezničkog terminala gdje se treba prekrcati teret koji je u srijedu utovaren u tvornici za preradu nuklearnog otpada u La Hagueu, u Francuskoj.

Atmosfera je bila napeta tijekom večeri i noći, ali je policija oko 2.00 sata iza ponoći natjerala prosvjednike da napuste prugu. Neki su se sami udaljili, ali je najveći broj njih ostao pa je policija počela odnositi jednog po jednog kako bi oslobodila prugu. Vlak s otpadom još stoji u željezničkoj stanici u Maschenu, 80 kilometara od Dannenberga.

Ovo je drugi, ali i posljednji konvoj s francuskim nuklearnim otpadom koji završava u Njemačkoj. S ovim posljednjim konvojem istječe ugovor između francuskog nuklearnog postrojenja Areve i njemačkih partnera, ali spremište u Gorlebenu trebalo bi još primiti otpad iz Sellafielda u Engleskoj.

Njemačka je najavila napuštanje nuklearne energije nakon katastrofe u nuklearnoj centrali Fukushimi, smjesta zatvorivši najstarije njemačke reaktore te najavivši postepeno zatvaranje ostalih do 2022. godine. No zemlja nije riješila pitanje skladištenja nuklearnog otpada što izaziva protivljenje ekoloških organizacija koje tvrde da radijacija u okolici Gorlebena premašuje dopuštene granice. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije kočio na vrijeme Željeznička nesreća u Slavoniji: "Žurio se jer mu je sin sletio s ceste. Onda se autom zabio u vlak i totalno slupao vozilo" Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene