Djeca od 10 godina moći će sada legalno raditi što će, tvrde u parlamentu, iskorijeniti siromaštvo i razviti duh poduzetništva.


Bolivijski parlament prihvatio je prijedlog zakona prema kojemu se spušta minimalna dobna granica za zapošljavanje tako da će djeca u ovoj južnoameričkoj državi moći početi raditi već s deset godina. Očekuje se da će, kao u Dickensovim romanima, dječji rad najviše iskorištavati farmeri, vlasnici rudnika za najteže i najprljavije poslove, naravno, uz minimalnu dnevnicu i bez ikakvih davanja za zdravstveno ili mirovinsko osiguranje. Zastupnici u bolivijskom parlamentu tu ne vide ništa sporno, dapače, smatraju kako će ova mjera pomoći u iskorjenjivanju ekstremnog siromaštva u zemlji.

Vezani članci Prosvjedi u Varšavi Poljska oporba ublažila stajalište o abortusu kako bi pridobila mlađe birače Senatorica Jeanine Anez (Foto: AFP) Senatorica Jeanine Anez proglasila samu sebe privremenom predsjednicom Bolivije

'Ovo je samo privremena mjera. Ekstremno siromaštvo jedan je od glavnih, ali ne i glavni uzrok dječjeg rada. Kada se standard u zemlji poveća, tada ćemo ukinuti i dječji rad. Vjerujem kako će to biti moguće oko 2020. godine', kaže bolivijski parlamentarac Javier Zavaleta. Njegov kolega iz parlamentarnih klupa tvrdi kako nitko djecu ne sili na rad, već je to njihov izbor.

'Novi zakon dopušta djeci da počnu raditi za druge sa 12 godina starosti, dok sa 10 godina mogu raditi za sebe i na taj način razvijati poduzetnički duh', tvrdi senator Adolfo Mendoza.

Evo Morales je znao piti mokraću kao lijek

Naravno, udruge za zaštitu prava djece nisu baš uvjerene u ove tvrdnje parlamentaraca te ih pozivaju da ponište zakon.

'Siromašne obitelji često šalju djecu na rad iz očaja, a ova djeca napuštaju školu i vrlo će vjerojatno doživotno ostati na slabo plaćenim i teškim poslovima. Bolivijska vlada treba ulagati u programe koji sprečavaju dječji rad, a ne da ga potiču', kaže Jo Becker, direktor sektora za zaštitu prava djece organizacije Human Rights Watch.

Zakon još uvijek nije stupio na snagu, no prošao je punu proceduru u parlamentu i poslan je na potpis predsjedniku Evu Moralesu. Kada ga on jednom potpiše, potrebno je samo nekoliko dana da stupi na snagu, a Bolivija se, po razini zaštite dječjih prava, spušta na istu razinu na kojoj je Europa bila u 19. stoljeća. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook