Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blair obnavlja nuklearni arsenal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer Tony Blair najavio je u ponedjeljak da će i u 21. stoljeću njegova zemlja zadržati nuklearni arsenal i rekao da vlada kani naručiti nove nuklearne podmornice radi obnove postojeće flote, javljaju agencije.

No, kao ustupak desecima zastupnika vlastite laburističke stranke koji se protive trošenju oko dvadeset milijarda funti na nove sustave nuklearnoga naoružanja, javlja Reuters, Blair je rekao da će Britanija za dvadeset posto smanjiti broj nuklearnih bojevih glava i ostat će ih manje od 160, a možda odluči smanjiti i broj podmornica s četiri na tri.

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece" Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje"

- Razmatranje raspoloživih mogućnosti pokazalo je da je sustav
utemeljen na podmornicama najbolji za sprečavanje napada i da nema vjerodostojne i jeftinije alternative, kaže se u vladinu dokumentu objavljenom u ponedjeljak.

- Zato smo odlučili zadržati nuklearne kapacitete i graditi nove
podmornice, dodaje se.

Prema agenciji Associated Press, Blair je rekao da unatoč završetku Hladnoga rata ima potencijalnih prijetnji, poput Sjeverne Koreje, Irana i drugih.

- U tim okolnostima ne bi bilo mudro i bilo bi opasno za Britaniju da jedina od nuklearnih sila odustane od vlastita nezavisnog sustava sprečavanja, rekao je Blair.

Čelnik konzervativne oporbe David Cameron pozdravio je taj dokument, ali je zatražio da ostane otvorena mogućnost i za četvrtu podmornicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene