Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski premijer Tony Blair najavio je u ponedjeljak da će i u 21. stoljeću njegova zemlja zadržati nuklearni arsenal i rekao da vlada kani naručiti nove nuklearne podmornice radi obnove postojeće flote, javljaju agencije.


No, kao ustupak desecima zastupnika vlastite laburističke stranke koji se protive trošenju oko dvadeset milijarda funti na nove sustave nuklearnoga naoružanja, javlja Reuters, Blair je rekao da će Britanija za dvadeset posto smanjiti broj nuklearnih bojevih glava i ostat će ih manje od 160, a možda odluči smanjiti i broj podmornica s četiri na tri.

Vezani članci Urušavanje zgrade u Zagrebu Bačić o rušenju skele u centru Zagreba: "Inspekcija ionako redovito obilazi gradilišta, na izvođačima je odgovornost" Gotovi radovi na Jarunu - 8 FOTO Pogledajte kako izgleda novi Jarun: Uvedene su brojne promjene, najviše za one koji dolaze automobilima

- Razmatranje raspoloživih mogućnosti pokazalo je da je sustav
utemeljen na podmornicama najbolji za sprečavanje napada i da nema vjerodostojne i jeftinije alternative, kaže se u vladinu dokumentu objavljenom u ponedjeljak.

- Zato smo odlučili zadržati nuklearne kapacitete i graditi nove
podmornice, dodaje se.

Prema agenciji Associated Press, Blair je rekao da unatoč završetku Hladnoga rata ima potencijalnih prijetnji, poput Sjeverne Koreje, Irana i drugih.

- U tim okolnostima ne bi bilo mudro i bilo bi opasno za Britaniju da jedina od nuklearnih sila odustane od vlastita nezavisnog sustava sprečavanja, rekao je Blair.

Čelnik konzervativne oporbe David Cameron pozdravio je taj dokument, ali je zatražio da ostane otvorena mogućnost i za četvrtu podmornicu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju