Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnje Siriji

Bivši direktor CIA-e ispričao anegdotu o blefu napada SAD-a na Bliskom istoku

James Woolsey (Foto: AFP)
James Woolsey (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija James Woolsey (Foto: AFP) James Woolsey (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Napad u Siriji (Foto: AFP) Napad u Siriji (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Rat u Siriji (Foto: AFP) Galerija 1/6 >>
Iako prijeti "lijepim, novim i pametnim raketama", pitanje je hoće li američki predsjednik Donald Trump, pokazali su prethodni događaji američke povijesti, zaista napasti. Tako situaciju vidi bivši direktor CIA-e James Woosley.

Bivši direktor CIA-e James Woolsey komentirao je potencijalni napad SAD-a na Siriju ističući da ako se napad dogodi, to ne bi trebala biti samo ''packa po ruci'', ali da SAD već ima povijest napada od kojih je odustao u zadnji čas.

Pročitajte i ovo Napad na Pokrovsk Lansirali rakete Napad na ukrajinski gradić: Stradala 4 civila, 34 je ranjeno, oštećen i plinovod Napad na dostavljača - 2 Otac objavio uznemirujuće detalje Dostavljač za DNEVNIK.hr o brutalnom napadu: "Udario me šakom u glavu pa nogom. Na policiji su mi rekli za kamere..."

''Sirija ima brojne vojne objekte i ne postoji razlog da ih, ako ćemo koristiti silu, zanemarimo, niti jedan'', rekao je Woosley za Reuters.

''Još 1983. Hezbollah je bombardirao američke vojne barake u Bejrutu, prilikom čega je ubijeno više od 240 američkih marinaca. Kada se SAD sabrao, spremio za napad, brifirani su svi, sve je bilo spremno za napad. Usred noći američki ministar obrane Caspar Willard Weinberger uplašio se i odlučio da neće pokrenuti napad. Francuzi su bili frustrirani, već su poletjeli njihovi vojni avioni te su tek kasnije saznali da su Amerikanci odustali. Stoga je SAD ispao veoma slab i pokazao se kao kukavica. I većina stručnjaka za Bliski istok rekla bi da, počevši s tim događajima, SAD se ne uzima zaozbiljno u tom dijelu svijeta'', ispričao je Woosley.

Podsjetimo, Trump se u četvrtak sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost zbog stanja u Siriji, nakon čega "nije donesena nikakva konačna odluka". Razgovarao je i s britanskom premijerkom Theresom May, ali također bez konkretnog plana napada.

"Nastavljamo procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati s našim partnerima i saveznicima" stoji u priopćenju Bijele kuće.

"Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju", napisao je Trump na Twitteru, povukavši se na taj način nakon upozorenja koje je prethodno dao Rusiji.

Američki ministar obrane James Mattis upotrijebio je mnogo oprezniji ton u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje navodni kemijski napad.

U navodnom kemijskom napadu u Dumi u Istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu na vratima Damaska, ubijeno je više od 40 osoba, prema navodima Bijelih kaciga, spasilačkih služba i nevladinoj udruzi Sirijsko-američko liječničko društvo.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene