Američki nuklearni projektili (Foto: Arhiva/AFP)
Američki nuklearni projektili (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

SAD je zasićen naoružanjem i ne treba mu nova utrka u nuklearnom naoružanju, smatra bivši kongresnik Ron Paul, koji je za RT komentirao najavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da će se Sjedinjene Američke Države povući iz sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa u Europi (INF).


Bivši republikanski kongresnik i šef Ron Paul instituta za mir i napredak ne vjeruje da bi povlačenje SAD-a iz INF-a doprinijelo poboljšanju nacionalne sigurnosti te zemlje.

Vezani članci Donald i Melania Trump Svoje luksuzno vjenčanje Trump je htio prenositi i na televizijama, a ovako je Melania izgledala na njihov veliki dan Donald Trump Idući tjedan nastavak opoziva Trumpa: Bude li osuđen, neće se moći kandidirati 2024. godine

Ako bi Trump ostvario svoju prijetnju i poništio taj povijesni sporazum koji su 1987. godine potpisali tadašnji američki i sovjetski čelnici Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, a sudeći po njegovim dosadašnjim postupcima to je i više nego izgledno, Paul smatra da Americi to "neće donijeti ništa dobrog".

"To znači da američka vlada, vojno-industrijski kompleks, želi proizvesti još mnogo više naoružanja, jer isto rade i Kinezi, pa zašto ne bi i oni", kaže Paul.

Paul istovremeno ne vjeruje da je navodna kineska prijetnja legitiman razlog za gomilanje još više naoružanja. Potreba za novim oružjem i naoružanjem nije razlog zbog kojeg bi se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma, dodaje Paul.

"Imamo dovoljno naoružanja da uništimo svijet 10 puta zaredom i ne trebamo se brinuti da nam nedostaje još naoružanja", poručio je Paul.

"Jačat ćemo nuklearni program dok se ne urazumite. Ne možete igrati sa mnom tu igru"

Podsjetimo, Trump je u ponedjeljak upozorio da SAD ima namjeru ojačati svoj nuklearni arsenal kako bi izvršio pritisak na Rusiju i Kinu. Moskva je odmah zaprijetila protumjerama.

Trump je rekao da SAD ima namjeru ojačati svoj nuklearni arsenal "dok se ljudi ne urazume", nakon što je objavio da se kani povući iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF).

Novinarima u Bijeloj kući ponovio je svoju tvrdnju da se Rusija ne drži INF-a, koji, kako je rekao Trump, Amerika planira napustiti.

"To je prijetnja kome god hoćete. I to uključuje Kinu i Rusiju i svakog drugog tko želi igrati tu igru. Ne možete to raditi. Ne možete igrati tu igru sa mnom", kazao je Trump.

Rekao je da će se držati svog plana o jačanju nuklearnog oružja "sve dok se ne urazume".