Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP)
Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u ponedjeljak da SAD ima namjeru ojačati svoj nuklearni arsenal kako bi izvršio pritisak na Rusiju i Kinu. Moskva je odmah zaprijetila protumjerama, izvjestio je BBC.


Trump je rekao da SAD ima namjeru ojačati svoj nuklearni arsenal "dok se ljudi ne urazume", nakon što je objavio da se kani povući iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF).

Vezani članci Ruska balistička raketa (Foto: Arhiva/AFP) Rusi prvi put stranim vojnim atašeima pokazali krstareći projektil zbog kojeg SAD izlazi iz nuklearnog sporazuma Vladimir Putin u Parizu (Foto: AFP) Dijalog ili osveta? Putin poručio što želi od Trumpa vezano za nuklearni sporazum

Novinarima u Bijeloj kući ponovio je svoju tvrdnju da se Rusija ne drži INF-a, kojeg, kako je rekao Trump, Amerika planira napustiti.

"To je prijetnja kome god hoćete. I to uključuje Kinu i uključuje Rusiju i uključuje svakog drugog tko želi igrati tu igru. Ne možete to raditi. Ne možete igrati tu igru sa mnom", kazao je Trump.

Rekao je da će se držati svog plana o jačanju nuklearnog oružja "sve dok se ne urazume".

Rusija je odmah zaprijetila protumjerama. Ako SAD razvija nuklearno oružje srednjeg dometa, tada će Rusija morati "obnoviti ravnotežu", kazao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

On je nazvao Trumpov plan o povlačenju iz INF-a  duboko zabrinjavajućim i naglasio da "takve mjere mogu svijet učiniti opasnijim".

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton održao je tijekom dana razgovore u Moskvi, nakon što je Rusija osudila američki plan. U ruskoj prijestolnici mu je rečeno da će američko povlačenje biti ozbiljan udarac režimu neširenja oružja. (Hina)