Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala izlaznost

Birališta su zatvorena, no hoće li referendum uspjeti? "Makedonija nema alternativu"

Referendum u Makedoniji (Foto: AFP)
Referendum u Makedoniji (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Referendum u Makedoniji (Foto: AFP) Referendum u Makedoniji (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Katarina Alvir uživo iz Skoplja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Zatvorena su birališta na makedonskom referendumu o promjeni imena zemlje. Novo bi ime glasilo Sjeverna Makedonija, a zauzvrat bi Grčka deblokirala približavanje Skoplja Europskoj uniji i NATO-u. Prema podacima državnog izbornog povjerenstva do 18:30 sati, na referendum se odazvalo manje od 35 posto birača, što znači da referendum vjerojatno neće uspjeti.

Situaciju u Skoplju prati reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir, koja izvještava da je referendum prošao bez većih incidenata. Međutim, Alvir ističe rekordan broj promatrača na tom referendumu, njih čak 12.400.

Pročitajte i ovo Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Podijeljena zemlja Makedonija nakon propalog referenduma: ''Slijedi dva do tri tjedna prepucavanja'' Zoran Zaev (Foto: AFP) Zaev neće odustati Propao referendum u Makedoniji, ali 90 posto glasača reklo je DA promjeni imena zemlje

"Najveću glavobolju makedonskom premijeru Zaevu davala je bojazan da će izlaznost na referendum biti mala. Da bi referendum bio pravovaljan, na njega je trebalo izaći barem 50 posto od ukupnog broja birača", izvjestila je Alvir.

Makedonija nema alternativu

Referendum u Makedoniji komentirao je i Mirko Bilandžić, stručnjak za međunarodnu sigurnost, koji je gostovao u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje hoće li Makedonija odabrati europski put na referendumu, Bilandžić ističe kako je ta zemlja od svojeg osamostaljenja na europskom putu. "Međutim, taj europski put Makedonije je vrlo trnovit. To je država koja je vrlo specifična i od njezinih samih početaka su procjene dovodile u pitanje da li je održiva kao država i ima li institucionalne kapacitete. I danas vidimo da ti kapaciteti nisu do kraja izgrađeni", rekao je Bilandžić.

Dodao je kako je Makedonija istovremeno izložena udarima svih susjednih država iz raznih razloga, a ne samo od Grčke. "To je utjecalo i na unutarnju situaciju u Makedoniji i na bitno podijeljeno društvo", kaže Bilandžić

"Ovaj referendum kad je raspisan, predsjednik države i oporba su bile protiv njegovog raspisivanja ili su barem prešutno bilo protiv njega", naglašava Bilandžić.

"Makedonija je unatoč svemu navedenom uspjela i ona neće napustiti taj europski put, međutim taj put je dalek... Makedonija nema alternative nego ići prema euroatlanstkim integracijama, ali to u narednih sedam do deset godina sigurno nije ostvarivo", zaključio je Bilandžić.

Pitanje odaziva

Makedonski premijer Zoran Zaev u pratnji supruge i sina glasovao je na biračkom mjestu u Strumici na jugoistoku Makedonije.

"Čvrsto vjerujem da će velika većina biti za jer je više od 80 posto građana za Europsku uniju i NATO. Znajući da je to moguće samo kroz sporazume, gradnju prijateljstva i otvorenu budućnost za ovu, ali i sljedeću generaciju", rekao je Zaev.

Promjena imena i u samom referendumskom pitanju povezana je s euroatlantskim integracijama pa tako ono glasi: Jeste li za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u prihvaćanjem sporazuma između Makedonije i Grčke? Prema anketama većina Makedonaca će na referendumskom listiću zaokružiti "za" i podržati promjenu imena.

Međutim neizvjesno je hoće li odziv biti veći od 50%, koliko je potrebno za pravovaljanost referenduma. Oporba poziva na bojkot.

"Sporazum praktički znači da se mi Makedonci odričemo svog identiteta. Zašto? Samo zato što Zaev želi prikriti dokaze koji su izašli proteklih godinu dana oko korupcije svoje vlade", kaže Ivo Kotevski, glasnogovornik oporbenog VMRO-DPMN-a.

Predsjednik Ivanov na bojkot referenduma je pozvao s govornice pred Općom skupštinom UN-a. Nezadovoljna sporazumom nije samo desnica u Makedoniji već i u Grčkoj. Na granici dviju zemalja okupilo se oko 150 prosvjednika. Prema dogovoru Skoplja i Atene, u zamjenu za promjenu imena u Sjeverna Makedonija, Grčka bi deblokirala njezino približavanje Europskoj uniji i NATO-u.

Referendum u Makedoniji (Foto: AFP) Katarina Alvir uživo iz Skoplja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Pred Zaevom je velik problem

U Makedoniji nitko zasad nije najavljivao prosvjede nakon referenduma, izvještava Alvir. "Ovaj je referendum bio savjetodavan, što znači da on makedonsku vladu ne obvezuje i ona može nastaviti dalje s procedurom provođenja sporazuma s Grčkom", kaže Alvir.

Ako referendum propadne i pošto nemaju dvotrećinsku većinu u parlamentu za provođenje ustavnih promjena, vlada sa Zaevom na čelu imat će težak posao pred sobom'', izvjestila je na kraju Alvir.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene