Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: SDA Hrvatske nezadovoljna suradnjom s HDZ-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDA) nezadovoljna je suradnjom s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i želi na predstojećim izborima biti partner Socijaldemokratskoj partiji (SDP), potvrdio je predsjednik SDA Šemso Tanković.

"Za mene je suradnja s premijerom (Ivom Sanaderom) zadnje dvije godine bila mučna i deprimirajuća pa je i ovaj potez o predizbornoj koaliciji izraz nezadovoljstva takvim stanjem", kazao je Tanković u intervjuu kojega je u nedjelju objavilo sarajevsko "Osloobđenje".

Pročitajte i ovo Salka Zildžića uhitili ga Srbi Zastupnik uhićen na granici zbog skrivenog oružja: Bavio se kick-boksom i bio sklon nasilju Dragan Čović - 1 KOALICIJA S BOŠNJACIMA Čović pojasnio razlog prekida koalicije sa SDA: "Naši loši odnosi počeli su se prenositi na narode koje predstavljamo"

On je istaknuo kako je odluka o raskidanju koalicije s HDZ-om rezultat želje većine članova SDA jer je od četiri obveze iz protokola o suradnji dviju stranaka potpisanog 2004. godine do sada ispunjena tek jedna a to je pitanje državljanstva jednog broja Bošnjaka koji su od ranije živjeli u Hrvatskoj.

Kao izraziti problem Tanković navodi neizmijenjen nezadovoljavajući tretman Bošnjaka i kroz Ustav RH.

"Shvatio sam da postoje snažne strukture u vlasti koje nerješavanjem tog problema žele Bošnjake disciplinirati. Iako sam vjerovao da hoće, Sanader to nije riješio i to je za mene možda najveći njegov grijeh", izjavio je Tanković.

Predsjednik SDA je pojasnio kako pitanje koalicije sa SDP-om tek treba biti uređeno odnosno da dvije stranke još nisu dogovorile kada će i formalno objaviti izborno savezništvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene