Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

'Razmatraju se sve opcije'

REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ 'Uslijedit će neizvjesna budućnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Republike Srpske i parlamentarni zastupnici zatražili su odlučno reagiranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu kako bi se spriječila provedba referenduma koji se u RS planira za 25. rujna i čiji je cilj osporavanje autoriteta Ustavnog suda BiH.

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Republike Srpske i parlamentarni zastupnici zatražili su u srijedu odlučno reagiranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) kako bi se spriječila provedba referenduma koji se u RS planira za 25. rujna.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i Vladimir Putin Planira "ekonomsku uniju" Dodika baš briga za američke sankcije: "Imam druge prijatelje, Vučića, Putina i Orbana..." Milorad Dodik Zabrinuti za budućnost BiH Američko veleposlanstvo oštro reagiralo na Dodikove prijetnje: "Zajedno sa svojim ulizicama krši Daytonski sporazum"

Sa sastanka koji su održali u Banjoj Luci uputili su poziv visokom predstavniku Valentinu Inzku da iskoristi svoje ovlasti i spriječi referendum čiji je cilj osporavanje autoriteta Ustavnog suda BiH.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić kazao je kako bi provedba referenduma kojim se pokušava blokirati provedba obvezujuće i konačne sudske o odluke o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS uvela cijelu zemlju u anarhiju s nesagledivim posljedicama.

"Uslijedit će neizvjesna budućnost", kazao je Salkić podsjećajući kako je rasprava o referendumu već izazvala napetosti u međunacionalnim odnosima u BiH.

Bošnjački su dužnosnici i zastupnici pozvali i predsjednika srbijanske vlade Aleksanda Vučića da sada konkretnim postupcima potvrdi verbalnu opredijeljenost za mir i stabilnost u regiji i utječe na predsjednika RS Milorada Dodika kako bi on odustao od referenduma.

Zastupnik u parlamentu BiH Sadik Ahmetović kazao je kako Vučić sada može pokazati je li mislio ozbiljno kada je nakon sastanka s potpredsjednikom SAD Josephom Bidenom u utorak izjavio da je svjestan kako samo jedna iskra može zapaliti regiju.

"Mislim da se ta iskra pali 25. rujna", kazao je Ahmetović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u izjavi lokanim medijima potvrdio je kako se razmatraju "sve opcije" koje mogu biti poduzete u svezi s referendumom u BiH.

"Pitanje koje je jednom rješio Ustavni sud BiH ne može se ponovo rješavati", kazao je Inzko za televiziju N1. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene