Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjegao u Beograd

BiH raspisala tjeralicu za ratnim zločincem Đukićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti BiH zatražile su raspisivanje međunarodne tjeralice za bivšim generalom vojske bosanskih Srba Novakom Đukićem koji je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina a iz te zemlje je pobjegao koristeći "rupe" u pravosudnom sustavu, potvrđeno je u četvrtak iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Glasnogovornica ravnateljstva Nataša Sikimić kazala je kako je na temelju naloga Suda BiH u središnjicu Interpola u Lyonu u srijedu proslijeđen zahtjev za raspisivanje tzv. crvene međunarodne tjeralice za Đukićem.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Pouzdano se zna da je Đukić trenutačno u Beogradu gdje se prema tvrdnjama članova njegove obitelji liječi na Vojnomedicinskoj akademiji. U Srbiju je pobjegao koristeći nedosljednosti u pravosudnom sustavu BiH.

On je nakon postupka vođenog pred Sudom BiH proglašen krivim za ratni zločin i osuđen na 25 godina zatvora nakon što je utvrđeno da je zapovjedao topovskom bitnicom koja je 25. svibnja 1995. godine gađala Tuzlu.

Granata koja je pogodila središte tog grada tada je ubila 71 osobu među kojima je bilo najviše mladih i djece. Odmah nakon suđenja Đukić je upućen na izdržavanje zatvorske kazne no presuda je naknadno morala biti poništena u dijelu koji se odnosi na duljinu kazne.

Na temelju pravorijeka Europskog suda za ljudska prava Sud BiH morao je poništiti sve presude za ratne zločine u kojima je kazna izrečena na temelju Kaznenog zakona BiH iz 2003.

Beograd raspisuje tjeralicu za ratnim zapovjednikom obrane Srebrenice!

Europski je sud za ljudska prava ocijenio kako retroaktivna primjena tog strožeg zakona nije bila dopuštena odnosno kako je kazne valjalo odrediti na temelju Kaznenog zakona iz bivše SFRJ koji je bio na snazi u vrijeme rata u BiH a za ratne zločine je predviđao blaže kazne u odnosu na zakon donesen 2003. godine.

Nakon što je poništio ranije izrečenu kaznu od 25 godina zatvora Sud BiH je odlučio i da Đukić bude pušten na slobodu do izricanja nove presude.

Iskoristivši činjenicu da mu nisu oduzete ni putovnica niti osobna iskaznica Đukić je nakon toga jednostavno otišao iz BiH u Srbiju gdje ga je i zatekla vijest da je konačno osuđen na 20 godina zatvora.

S obzirom da ima državljanstvo Srbije koja ne izručuje svoje državljane optužene ili osuđene za ratne zločine Đukić ostaje nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu.

U sličnim situacijama moguće je jedino da BiH od srbijanskog pravosuđa zatraži priznavanje izrečene presude na temelju čega bi Đukić zatvorsku kaznu izdržavao u Srbiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene