Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za Naserom Orićem

Beograd raspisuje tjeralicu za ratnim zapovjednikom obrane Srebrenice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Beograda je stigla najava o tjeralici za Naserom Orićem.

Srbijansko pravosuđe najavilo je raspisivanje međunarodne tjeralice za ratnim zapovjednikom obrane Srebrenice Naserom Orićem te tadašnjim načelnikom policije u toj enklavi Hakijom Meholjićem, potvrdilo je u srijedu Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine koje je i zaprimilo zahtjev iz Beograda za provjeru njihovih adresa stanovanja.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Slika nije dostupna Ratni zločin Državni odvjetnik BiH traži zabranu kretanja Oriću

Kako su prenijeli lokalni mediji u BiH, iz ravnateljstva je tijekom dana stigla službena potvrda informacije da je iz ureda Interpola u Beogradu stigao zahtjev za provjeru adresa za ukupno pet osoba, uključujući Orića i Meholjića.

Zahtjev je obrazložen najavom raspisivanja međunarodne tjeralice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Naser Orić već je bio optužen zbog navodnih ratnih zločina nad Srbima na području Podrinja, no nakon suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2008. godine pravomoćno je oslobođen svih optužbi.

Konačna presuda: Nizozemska kriva za smrt trojice Srebreničana!

Hakija Meholjić nikada nije bio procesuiran niti je protiv njega bila podignuta optužnica.

Identitet još tri osobe za koje je provjere tražio beogradski ured Interpola nije objavljen.

Orić je tijekom rata u BiH bio zapovjednikom 28. divizije Armije BiH koja je branila Srebrenicu. Pad Srebrenice u srpnju 1995. godine ipak je dočekao izvan enklave jer je prije toga pozvan na konzultacije u Tuzlu.

Hakija Meholjić i sada živi u Srebrenici, a politički je angažiran u Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP BiH) i član je predsjedništva te stranke. U nizu javnih istupa nakon rata otvoreno je optuživao ratno vodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) za pokušaj trgovine Srebrenicom odnosno razmjene teritorija sa srpskom stranom.

Ukoliko srbijansko pravosuđe podigne optužnicu protiv Orića i Meholjića ipak se ne može očekivati njihovo izručenje jer BiH ne izručuje svoje državljane.

Moguće je jedino da srbijansko tužiteljstvo za ratne zločne ustupi predmet Tužiteljstvu BiH sukladno protokolu na međudržavnoj razini potpisanom u siječnju 2013. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene