Ospice (Foto: Dnevnik.hr)
Ospice (Foto: Dnevnik.hr)

Inspekcijske službe u Bosni i Hercegovini počele su provoditi zakonom propisane mjere kako bi sankcionirale roditelje koji ne cijepe djecu protiv ospica, objavili su u utorak lokalni mediji podsjećajući kako se i ta zemlja suočava s rastućom prijetnjom širenja ove bolesti.


Slučajevi pojave ospica sporadično su zabilježeni u različitim dijelovima BiH, no na području Banje Luke,  gdje je registriran i najveći broj oboljelih, službeno je proglašena epidemija ospica.

Vezani članci Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Protuepidemijske mjere: U mjesec i pol u Zagrebu je od ospica oboljelo 27 ljudi Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL) Epidemija ospica u SAD-u: Zabilježen najveći broj oboljelih od 2000. godine

Prema pisanju "Nezavisnih novina" potkraj prošlog tjedna prijavljena su tri nova slučaja ospica pri čemu su dvoje oboljelih djeca, a jedna je odrasla osoba, pa je sada tamo registrirano ukupno 29 pacijenata oboljelih od ove bolesti.

U cijeloj Republici Srpskoj prijavljena su 53 slučaja ospica, a provjerama je utvrđeno kako 48 među njima nisu bili cijepljeni unatoč zakonskoj obvezi.

Nešto manji broj oboljelih od ospica zabilježen je na području Federacije BiH no problem je zajednički za cijelu državu jer je, prema dostupnim podacima, u 2017. protiv ove bolesti cijepljeno svega 63,5 posto djece a za cjelovitu zaštitu od širenja ove bolesti bio bi nužan obuhvat cijepljenih od 95 posto.

Kako bi se suočile s ovim problemom lokalne su vlasti počele provoditi dodatne mjere pa su bolnice i domovi zdravlja dostavili zdravstvenoj inspekciji podatke o roditeljima koji djecu nisu podvrgnuli obveznom programu imunizacije.

Do sada je pozvano više od 70 roditelja, pri čemu se većina njih i odazvala pozivu. Dio roditelja je u međuvremenu cijepio djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio cijepljenje, podaci su iz Inspektorata RS.

Protiv devet roditelja koji su nastavili odbijati cijepljenje djece inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima kako je to definirano zakonom.

Do sada su okončana dva sudska postupka u kojem je sud roditeljima izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 konvertibilnih maraka (50 eura).

Naveća kazna koju sud može reći doseže iznos od 1000 KM (500 eura). (Hina)