Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemije u susjednim zemljama

Prijeti li nam epidemija? Infektolog pojašnjava kako se ospice prenose, koji su simptomi, kako se liječe...

Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
U dubrovačkoj bolnici hospitaliziran je 34-godišnji pacijent sa sumnjom na ospice. Nakon epidemije u Srbiji i pojave ospica u Sloveniji, te prije nekoliko dana u Bosni i Hercegovini, struka apelira na roditelje da cijepe svoju djecu.

34-godišnji muškarac, hrvatski državljanin albanskog podrijetla, u petak je hospitaliziran zbog sumnje na ospice. Simptomi koji su se javili su kašalj, šmrcanje, temperatura i osip.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške kliničke slike Epidemija ospica i hripavca poharala dva grada susjedne države: "Riječ je o necijepljenoj djeci" Ilustracija Svjetski ekonomski forum WHO se sprema za crni scenarij: Moguća pandemija mogla bi uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa

"Mi smo proveli epidemiološku obradu svih kontakata te osobe, oni su ili procijepljeni ili su im dani određeni savjeti te uzeta krv na analizu", govori Mato Lakić iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik.

Muškarac koji je boravio na sjeveru Kosova, gdje se vjerojatno zarazio, sada je stabilno. Nalazi su poslani u Zagreb i trebali bi biti poznati u utorak.

"Ako se radi o ospicama naravno da ćemo biti u određenom riziku određeni broj dana dok ne prođe inkubacija i moguće pojavljivanje onih kontakata koje nismo uspjeli naći", govori Lakić.

Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rizik od ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija imaju najnižu procijepljenost u Hrvatskoj i zato su u riziku od epidemije. Zabilježena je u Srbiji, a ospice su se pojavile i u Sloveniji i BIH. Ministar zdravstva upozorava kako pojava ospica na jugu može stvoriti probleme.

"Nažalost mogu i zato je važno da roditelji cijepe svoju djecu. Cijepljenje je kroz povijest zadnjih 60 - 70 godina spasilo milijune života", upozorava ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

Ima li razloga za brigu?

Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić razgovarala je s voditeljem odjela infektologije OB Dubrovnik,  doktorom Stjepanom Đuričićem o samoj bolesti i načinima liječenja.

Kako se ospice prenose i kada je najveća mogućnost za zarazu?

Ospice se prenose kapljičnim putem, a bolesnik je najinfektivniji u takozvanom kateralnom stadiju koji traje četiri do pet dana i otprilike tri dana po izbijanju osipa.

Koji su simptomi?

Kašalj, hunjavica, opća slabost i već izraženi osip samo su neki od simptoma.

Zašto je cijepljenje važno?

Cijepljenje je važno jer tako štitite sebe na način da se povećava procijepljenost stanovništva i onda se ne dolazi u situaciju pojave oboljelih i širenja te bolesti.

Kako se liječe ospice?

Ukoliko nemaju neku komplikaciju liječe se simptomatskim terapijom, otopinama, infuzijom i antipireticima. No, moramo znati da ospice mogu imati i komplikacije u smislu sekundarnih bakterijskih infekcija, kada se još dodatno primjenjuju određeni lijekovi.

Kakva je situacija u Srbiji s obzirom na veliku epidemiju?

Od listopada prošle godine pratimo da se u susjednoj državi događa epidemija ospica koja je do sada zarazila preko 5000 ljudi i nažalost, uzela 15 života. Dakle, usprkos svim njihovim mjerama, to još uvijek traje.

Prijeti li nam epidemija?

Slaba procijepljenost u Hrvatskoj, posebice u dvije južne županije, uz situaciju u Srbiji nam daje otežavajući faktor. No, ja se nadam da do epidemije neće doći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene