Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi Udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine prosvjedovali su u ponedjeljak u blizini pet graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske tražeći da bosanskohercegovačke vlasti poduzmu mjere kojima bi potaknuli i zaštitili domaću proizvodnju suočenu s još većom konkurencijom nakon pristupanja BiH Sporazumu o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi .(CEFTA).


Poljoprivrednici kojima potporu pružaju i udruge koje okupljaju male i srednje poduzetnike, nezaposlene te autoprijevoznike okupili su se kod graničnih prijelaza Orašje, Izačić, Vinjani donji-Gorica, Doljani te Kamensko no lokalna im policija nije dopustila blokirati promet.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik i dalje prijeti raspadom BiH, Amerikanci mu poslali jasnu poruku Požega: Poljoprivredne štete nakon tuče - 4 Umjesto rekordnog uroda - rekordne štete. "Nemam ništa, ne znam kako dalje, treba plaćati račune"

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić izjavio je novinarima na prijelazu Gorica kako oni traže izmjene Zakona o carinskoj tarifi čime bi se osigurala lakša nabava opreme i repromaterijala iz inozemstva a domaći bi poljoprivrednici time postali konkurentniji u odnosu na poljoprivrednike u regiji.

Poljoprivrednici su kao rok za ispunjenje zahtjeva postavili 23.
prosinca te su najavili da će u protivnom poduzeti opću blokadu graničnih prijelaza sa susjednim zemljama ali i prilaza Sarajevu te sjedišta tijela vlasti BiH u glavnom gradu.

Komentirajući okupljanje poljoprivrednika kod graničnih prijelaza u Hercegovini, glasnogovornik Ministarstva u unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak tijekom dana je izjavio da policija neće dopustiti blokadu prekograničkog prometa. Istaknuo je da će poljoprivrednici morati pronaći drugi način za rješavanje svojih problema.