Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na području Bosne i Hercegovine zabilježeno je sedam slučajeva oboljenja za koje se sumnja da su prouzročena virusom koji izaziva groznicu Zapadnog Nila.


Svi sumnjivi slučajevi prijavljeni su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Prema dostupnim informacijama dvije oboljele osobe u težem su stanju, no za konačnu dijagnozu bit će potrebno provesti dodatna testiranja.

Vezani članci Potres kod Dubrovnika Potres od 3,7 po Richteru zatresao BiH, osjetio se i na dubrovačkom području: "Izaziva strah" Bakir Izetbegović (Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL) Izetbegović: "Očekujemo da Hrvatska BiH tretira kao suverenu zemlju i da Hrvate iz BiH ne tretiraju kao dijasporu"

Groznica Zapadnog Nila na ljude se prenosi ubodom zaraženih komaraca, a oni su se u BiH namnožili u velikom broju nakon izlijevanja rijeka usljed velikih poplava u svibnju.

Oko 80 posto zaraženih osoba nema nikakvih simptoma, posebice u područjima gdje je ta groznica učestalija. Do 20 posto inficiranih ima blage simptome nalik gripi kao što su vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, uz mogućnost pojave povećanih limfnih čvorova te kožnog osipa na prsima, trbuhu i leđima.

Većina oboljelih oporavlja se u potpunosti nakon nekoliko dana, premda u ugroženim skupinama (kao što su osobe starije od 75 godina ili oboljeli od šećerne bolesti) može doći do razvoja meningitisa ili encefalitisa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook