Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je kako je podiglo optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog njihova sudjelovanja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine.


Kako se objašnjava u priopćenju Tužiteljstva BiH, optuženi cu Franc Kos, državljanin Slovenije, te Stanko Kojić, Vlastimir Golijanin i Zoran Geronja, svi državljani BiH.

Sva četvorica su tijekom rata u BiH bilo pripadnici zloglasnog 10. Diverzantskog odreda VRS izravno uključenog u masovna pogubljena zarobljenih Bošnjaka.

Vezani članci Otvoreni prozori na Banskim dvorima Podignute optužnice protiv vrha JNA i pilota za raketiranje Banskih dvora Kriminal (Foto: Thinkstock) USKOK okončao istragu: Zaradili milijune krivotvorenjem hrvatskih dokumenata za mafiju, među njima i nekoliko djelatnika MUP-a

Nakon pada srebreničke enklave u ruke bosanskih Srba u srpnju 1995. godine ubijeno je najmanje osam tisuća Bošnjaka.

Pod zapovjedništvom Franca Kosa četvorica optuženih sudjelovala su u strijeljanju 800 zarobljenika zatočenih na vojnom gospodarstvu Branjevo.

>> Pokopane žrtve: 'Srebrenica je mrlja na našoj savjesti'

U optužnici se ističe kako su Kos i Kojić nakon masovnih strijeljanja tragali za preživjelima koji su još davali znakove života te su ih potom ubijali pucnjima u glavu. Sva četvorica optuženih uhićena su i nalaze se u pritvoru Suda BiH. (Hina)