Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 godina od strašnog zločina

Pokopane žrtve: 'Srebrenica je mrlja na našoj savjesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srebrenici su pokopani posmrtni ostaci 775 osoba stradalih u masakru u Srebrinici 1995. godine.

Istina o genocidu počinjenom u Srebrenici mora se poštovati a svi odgovorni za taj zločin, prije svih bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, moraju biti privedeni pravdi, temeljna je poruka sa komemorativnog skupa u povodu petnaeste obljetnice srebreničkog masakra održanog u nedjelju u tom gradu. U nazočnosti više desetaka tisuća ljudi na groblju u okviru Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice pokopani su posmrtni ostaci 775 osoba koje su snage vojske i policije bosanskih Srba pod Mladićevim zapovjedništvom pobile u srpnju 1995. Uz 774 Bošnjaka uz katolički obred pokopan je i Hrvat Rudolf Hren čija je obitelj davno prije rata doselila u Srebrenicu iz Vršca. Hren je pokopan uz svoje sugrađane po izričitoj želji obitelji.

>> NYT: Mladićevi dnevnici potvrđuju da su ratovi vođeni iz Srbije

Vjerski obred ubijenim Bošnjacima predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Tom prigodom je pozvao Europu i svijet da učine sve i spriječe moguće ponavljanje genocida nad bosanskim muslimanima postavljajući pitanje jesu li oni žrtvovani u proteklom ratu samo zbog svoje vjere. Među Bošnjacima pokopanim u nedjelju najmlađe žrtve su Rijad Gabeljić i Mehmed Varnica koji su 1995. imali samo četrnaest godina. Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, na groblju Memorijalnog centra u Potočarima od nedjelje počivaju ostaci 4637 žrtava genocida. Još 1841 tijelo ekshumirano iz masovnih grobnica čeka identifikaciju.

Procjenjuje se kako je u srpnju 1995. nakon pada srebreničke enklave ubijeno više od osam tisuća muškaraca i dječaka. Pokopu u Potočarima prethodio je memorijalni skup na kojemu su bila broja državna izaslanstva a hrvatsko je predvodio ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. On je izrazio sućut za sve ubijene te je podsjetio kako Hrvatska i sama ima iskustvo strašnih zločina poput onih u Vukovaru i Škabrnji te stoga inzistira da svi počinitelji takvih nedjela budu najstrože kažnjeni.

Srbiju je predstavljao predsjednik Boris Tadić, Crnu Goru predsjednik Filip Vujanović a Sloveniju predsjednik Danilo Tuerk koji je bio i jedan od govornika na komemoraciji. Za ovakvu prigodu neuobičajeno dugi popis govornika upotpunili su predsjednik vlade Turske Recep Tayyip Erdogan, belgijski premijer Yves Leterme, francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i glavni tajnik Vijeća Europe Thornbjorn Jagland. U svim govorima dominirali su izrazi sućuti obiteljima koje su izgubile svoje najmilije u zločinima počinjenim u Srebrenici a također se inzistiralo na Mladićevu što bržem uhićenju.

'Pravda mora biti izvršena a Mladić i svi drugi odgovorni moraju biti uhićeni', kazao je Kouchner prenoseći poruku francuskog predsjednika Nikole Sarkozyja. Pozvao je i na jačanje tolerancije u BiH kao najboljeg puta za pridruživanje Europi. I belgijski premijer Leterme istaknuo je kako je neprihvatljivo da Mladić kao najodgovorniji za genocid u Srebrenici još nije uhićen i predan pravdi. Pozdravio je međutim rezoluciju o Srebrenici što ju je ranije ove godine donio srbijanski parlament te posebice činjenicu da je Tadić i osobno došao odati počast žrtvama genocida.

Američki veleposlanik u BiH Clarles English pročitao je pak poruku predsjednika Baracka Obame u povodu obljetnice srebreničke tragedije. 'Rekao sam a i danas vjerujem da je užas Srebrenice mrlja na našoj savjesti', stoji u Obaminoj poruci u kojoj se također navodi kako mora postojati jasna spremnost svijeta da reagira svaki put kada se pojavi slična opasnost kao u Srebrenici 1995. Jagland je istaknuo kako nije dovoljno tek kazati - nikada više - nego i aktivno raditi na jačanju europskih vrijednosti koje su najbolja brana izbijanju novih ratova. Turski premijer Erdogan kojega su Bošnjaci pozdravili pljeskom u dugom je govoru emotivno je govorio o vezama BiH i Turske i prijateljstvu sa svim zemljama regije.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je kako samo privođenje zločinaca pravdi može umiriti savjest čovječanstva. Zatražio je od Europske unije da poduzme mjere kojima će sankcionirati one koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid. Među nazočnima na komemoraciju u Srebrenici u nedjelju nije bilo istaknutijih dužnosnika iz Republike Srpske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene