Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je u Bruxellesu, nakon razgovora s povjerenicom za unutarnja pitanja Europske unije Annom Ceciliom Malmstroem, da bi EU mogla ukinuti vizni režim za građane ove zemlje do kraja godine.


Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, Špirić je izvijestio povjerenicu Malmstroem da je BiH ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima i izrazio očekivanje da će tijela Europske komisije provesti svoje procedure kako bi BiH što prije bila u sustavu 'bijelog Schengena'.

Vezani članci Bugojno U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu Ivana Petrović, Marija Miholjek i Saša Kopljar Analiza Ivane Petrović o posjetu predsjednika Zorana Milanovića BiH: "Njegove poruke su korisne, ali hrvatska politika je propustila tumačiti kompleksnost zemlje"

Vijeće ministara u utorak je imenovalo voditelje nekoliko policijskih agencija, što je bio jedan od posljednjih uvjeta za liberalizaciju viznog režima za BiH.

Špirić je u razgovoru istaknuo kako bi ukidanjem viza država dobila novi poticaj te se ojačala europska ideje u BiH.

Dodao je da očekuje kako će se cijeniti pojedinačni napredak ove zemlje nasuprot izazovima s kojima su se suočile zemlje članice EU-a nakon liberalizacije viznog režima za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore od kojih je veliki broj zatražio azil. (Hina)