Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor bosanskom Srbinu Mladenu Blagojeviću, osumnjičenom za ratne zločine u Srebrenici.


Blagojevića su prošlog tjedna američke vlasti izručile Bosni i Hercegovini nakon postupka kojim je utvrđeno da je on prekršio imigracijske propise i protuzakonito se nastanio u SAD.

Vezani članci Slika nije dostupna Masakr tijekom utakmice SP-a: Upali u hotel i izrešetali 48 osoba Slika nije dostupna Novi pokolj u SAD-u: Ubio oca i brata pa pucao po gradu

Istragom, koju je proveo američki FBI, utvrđeno je kako je Blagojević zajedno s još nekolicinom bosanaskih Srba pri apliciranju za useljenje u SAD zatajio podatak da je tijekom rata u BiH bio pripadnikom Vojske Republike Srpske.

Naknadno je utvrđeno kako je Blagojević izravno sudjelovao i u zločinima počinjenim nad Bošnjacima nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine.

U prijedlogu za određivanje pritvora koje je Tužiteljstvo BiH
podnijelo sudu navedeno je kako postoji utemeljena sumnja da je Blagojević osobno ubio najmanje petoricu zarobljenih Bošnjaka.

Ta ubojstva počinio je kao pripadnik Lake bratunačke pješačke brigade VRS.

Najprije je bio sudionikom i koordinatorom razdvajanja bošnjačkih žena i djece od muškaraca koji su se zatekli u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Potom je sudjelovao u protupravnom pritvaranju zarobljenika u školama u Bratuncu i mjestu Grabovci.

Prema navodima Tužiteljstva, Blagojević je u noći između 13. i 14. srpnja 1995. ubio najmanje pet Bošnjaka zatočenih u osnovnoj školi Vuka Karadžića u Bratuncu.