Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Nakon 5 i pol godina počelo suđenje Pašku Ljubičiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem časniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Paški Ljubičiću, optuženom za ratne zločine u središnjoj Bosni je čitanjem optužnice počelo suđenje pred vijećem suda BiH kojim predsjedava sudac Šaban Maksumić.

Ljubičića, koji je tijekom rata u BiH bio zapovjednikom IV bojne Vojne policije HVO-a, prvobitno je optužio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no njegov je slučaj 2006. godine prepušten bosanskohercegovačkom pravosuđu i on je od rujna te godine u zatvoru u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođeno suđenje Pašku Ljubičiću Slika nije dostupna Počinje suđenje Pašku Ljubičiću

Ljubičić je na početak suđenja u pritvoru čekao više od pet i pol godina, a on je na tu činjenicu u petak i podsjetio suce.

"Vjerujem da u Europi ne postoji nitko tko je u pritvoru čekao pet i pol godina da mu počne suđenje", kazao je Ljubičić dodajući kako je uvjeren da će, unatoč svemu, uspjeti dokazati da nije odgovoran za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Čitajući optužnicu međunarodni tužitelj David Schwendeman je podsjetio kako se Ljubičića tereti da je od siječnja do kraja srpnja 1993. godine sudjelovao u širokom i sustavnom napadu HVO na bošnjačko civilno stanovništvo u općinama Busovača i Vitez, njihovo protuzakonito zatvaranje, zlostavljanje i uništavanje imovine.

Optužnica posebice ističe njegovu odgovornost za ubojstvo 27 civila u Busovači, ali i više od stotinu civila koji su ubijeni u napadu na selo Ahmići 16. travnja 1993. godine.

Prema navodima optužnice, sva ova zbivanja dijelovi su udruženog zločinačkog pothvata u kojemu su sudjelovali i haški optuženici kao što su Dario Kordić, Mario Čerkez, Anto Furundžija i Miroslav Bralo.

Ljubičićeva odvjetnica Branka Praljak u uvodnoj riječi na otvaranju glavne rasprave ukazala je na problematičnost upravo ove točke optužnice.

Istaknula je kako ICTY svojom optužnicom Ljubičića nije teretio za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, dok optužnica prilagođena zakonodavstvu BiH to čini pa time i njezina branjenika stavlja u znatno teži položaj.

Tužitelj Schwendeman najavio kako će tijekom suđenja izvesti 56 svjedoka, koji će potvrditi navode optužnice, a među njima bi trebao biti i bivši časnik britanske vojske Bob Stewart.

On je tijekom rata u BiH bio zapovjednikom postrojbe UNPROFOR-a i bio je među prvima koji je ušao u Ahmiće nakon pokolja iz 1993. godine te je stoga već svjedočio na suđenjima u Den Haagu. 

Odvjetnica Praljak najavila je pak kako će pokušati dokazati dvije ključne stvari: da Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nije bila dio zločinačkog projekta te da je Paško Ljubičić bio tek niži časnik HVO-a koji nije imao mogućnost nadzora niti stvarnog utjecaja na zbivanja na području središnje Bosne u vrijeme kada su tamo počinjeni zločini koji mu se stavljaju na teret.

Najavila je izvođenje "brojnih svjedoka", korištenje preko tisuću i 200 dokumenata te 30-ak različitih video zapisa.

Sam Ljubičić, koji je dobio priliku obratiti se sudskom vijeću,
također je ustvrdio kako njegova uloga nije onakva kakvom ju je prikazala optužnica. Također je kazao kako se optužnica temelji "krivotvorenim dokumentima".

"Optužnicu protiv mene su napisali Tihomir Blaškić i njegov odvjetnik Anto Nobilo falsificirajući dokumente i podmićujući svjedoke", kazao je Ljubičić, sugerirajući kako će ovo suđenje biti zanimljivo.

U Ljubičićevom braniteljskom timu od petka je i zagrebački odvjetnik Tomislav Jonjić, koji ga je ranije zastupao pred ICTY-em.

Nastavak suđenja Ljubičiću trebao bi uslijediti 21. svibnja, kada bi optužba trebala izvesti prve svjedoke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene