Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američke organizacije Nacionalni demokratski institut (NDI), Međunarodni republikanski institut (IRI) te Agencija za razvoj (USAID) prekinuli su odnose s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), objavila je u ponedjeljak Televizija Federacije BiH (FTV) u svoj emisiji "60 minuta", pozivajući se na Ured za odnose sa javnošću Američkog veleposlanstva u BiH.


"Američko veleposlanstvo informiralo je glavnog tajnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da više neće osiguravati pomoć namijenjenu političkim strankama, a koja je dio USAID-ovog programa financiranja u suradnji sa NDI-jem i IRI-jem", navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva u Sarajevu, kako ga prenosi FTV.

Vezani članci Slika nije dostupna Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum! Slika nije dostupna Dodik odbacio mogućnost odustanka od referenduma

Dodaje se kako je američka administracija odlučila prekinuti financirati ovaj program jer je "ocijenila da Savez nezavisnih socijaldemokrata više ne ispunjava kriterij za USAID-ov program pomoći političkim strankama namjenjen razvoju i konsolidaciji parlamentarnih demokracija".

Nacionalni demokratski institut neprofitna je organizacija kojom predsjedava bivša američka državna tajnica Madelaine Albright, a Međunarodnom republikanskom institutu na čelu je aktualni republikanski predsjednički kandidat John McCain