Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Opozovi vladine snage'

Biden nazvao Janukoviča da bi mu izrazio zabrinutost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Joe Biden u četvrtak navečer pozvao je Viktora Janukoviča da zapovjedi povlačenje vladinih snaga.

Američki potpredsjednik Joe Biden nazvao je u četvrtak na večer ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča kako bi mu izrazio krajnju zabrinutost SAD-a zbog nasilja u Kijevu i pozvao ga da zapovjedi povlačenje vladinih snaga i pokaže maksimalnu suzdržanost.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Biden je u razgovoru rekao Janukoviču da SAD osuđuje nasilje s bilo koje strane ono dolazilo, 'ali da vlada snosi posebnu odgovornost za smirivanje stanja', priopćila je Bijela kuća.

'Potpredsjednik je također naglasio hitnu potrebu neposrednog dijaloga s oporbenim vođama kao reakciju na legitimne zahtjeve prosvjednika i kako bi se predočilo ozbiljne prijedloge političkih reforma', navodi se nadalje u priopćenju Bijele kuće.

Najkrvaviji dan na ulicama Kijeva: Parlament izglasao zabranu korištenja oružja! Janukovičeva obitelj pobjegla iz zemlje?

Biden je također najavio sankcije za one dužnosnike koji su odgovorni za nasilje protiv civila prosvjednika. 'Pozvao je predsjednika Janukoviča da odmah povuče sve sigurnosne snage - policiju, snajperiste, vojne i paravojne postrojbe i neregularne snage', priopćila je Bijela kuća.

'Potpredsjednik je pojasnio da su Sjedinjene Države spremne kazniti dužnosnike odgovorne za nasilje', piše u priopćenju. SAD je, naglašava se u priopćenju, privržen naporima u cilju mirnog rješenja krize na način koji 'odražava volju i težnje ukrajinskog naroda'.

Biden je također o Ukrajini razgovarao telefonom i s predsjednikom poljske vlade Donaldom Tuskom. 'Razgovarali su o koracima što ih Sjedinjene Države, Poljska i Europska unija poduzimaju kako bi omogućili okončanje nasilja i političko rješenje koje bi bilo u interesu ukrajinskog naroda', priopćila je Bijela kuća. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene