Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden doputovao je danas prijepodne u Beograd, gdje susretom sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem započinje svoj posjet Srbiji.


Bidena su u beogradskoj zračnoj luci dočekali predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković i prvi potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. Američkog potpredsjednika su ispred palače 'Srbija', uz najviše državne počasti, dočekali predsjednik Tadić, ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i ministar obrane Dragan Šutanovac.

Vezani članci Poljski predsjednik, Andrzej Duda Poljski novinar predsjednika nazvao kretenom, pa mu sad prijeti i do tri godine zatvora Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

>> 'Na Balkan stigao najveći kriminalac'

Biden će prvo imati razgovor 'u četiri oka' s Tadićem, nakon čega će biti održan plenarni sastanak u kojem će sudjelovati Jeremić i Šutanovac, kao i izaslanstva dviju zemalja, a potom se očekuje zajedničko obraćanje Bidena i Tadića novinarima. Biden bi se potom trebao susresti sa srbijanskim premijerom Cvetkovićem, nakon čega bi, kako je najavljeno, trebao položiti cvijeće na mjesto gdje je 2003. godine ubijen srbijanski premijer Zoran Đinđić.

Najviši američki dužnosnik u posjetu Beograda od Cartera

Na svečanoj večeri, koju priređuje predsjednik Tadić u hotelu 'Hyatt', Biden će biti u prilici sastati se i s predstavnicima poslovnih krugova i civilnog društva. Dolazak američkog podpredsjednika u Beograd prati veliki interes medija i oko 240 akreditiranih novinara, kao i najviše sigurnosne mjere, za koje su zadužene srbijanska policija i sigurnosne službe u suradnji s američkim sigurnosnim službama.

U povodu dolaska američkog potpredsjednika promet je u u dijelovima grada kroz koje je bio predviđen njegov prolazak bio obustavljen, a okolicu su nadlijetali helikopteri. Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u službeni posjet Beogradu, nakon predsjednika SAD-a Jimmyja Cartera, koji je nekadašnju Jugoslaviju posjetio u lipnju 1980. godine.