Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pakistanska oporbena čelnica Benazir Bhutto suprotstavit će se predsjedniku Pervezu Musharrafu te će idući tjedan nastaviti pozivati na prodemokratska okupljanja stanovnika Pakistana.


U petak je Bhutto bila prisiljena ostati u kućnom pritvoru u svojem domu u Islamabadu, unatoč tomu što je službeni Washington pozvao pakistanske vlasti da ukinu izvanredno stanje što ga je uveo Musharraf.

Vezani članci Slika nije dostupna Musharraf ljut što ga se dovodi u vezi s ubojstvom Bhutto Slika nije dostupna Musharraf poziva snage sigurnosti da se čvrsto postave prema prosvjednicima

Njegove vojne snage na taj su način spriječile Bhutto da pokrene prosvjede u gradu Rawalpindiju u kojemu su smješteni vojni garnizoni. 

Bivša pakistanska premijerka koja je u egzilu provela zadnjih osam godina, u utorak namjerava organizirati prosvjed u konvoju od Lahorea do glavnoga pakistanskog grada.

Policija je i u subotu ujutro nastavila sa strogim sigurnosnim
mjerama oko stana Benazir Bhutto u Islamabadu. 

Zgrada je okružena bodljikavom žicom i betonskim blokovima, unatoč tomu što je objavljeno kako ona više nije u kućnom pritvoru, prenosi Reuters.

"Vlada je paralizirana", izvikivala je Bhutto u petak svojim
simpatizerima i pristalicama preko žičane ograde, dok ih je policija suzavcem i pendrecima nastojala rastjerati. 

"Ako Musharraf uspostavi ustav, skine uniformu, odustane od dužnosti vrhovnog vojnog zapovjednika i objavi održavanje izbora do 15. siječnja, tada će sve biti u redu", kazala je.

Musharraf je ranije najavio da će se izbori održati 15. veljače,
mjesec dana nakon predviđenog roka.

Promatrači vjeruju da će izvanredno stanje u Pakistanu trajati
relativno kratko. 

"Izvanredno stanje u zemlji će trajati oko mjesec ili dva. 

Sve ovisi o tomu na koji način i kada će biti uspostavljen
red i zakon. Kad se stanje normalizira, izvanredno stanje bit će ukinuto", rekao je glavni tužitelj Malik Abdul Qayyum.